У Британії хліб збагачуватимуть фолієвою кислотою \ фото УНІАН

Великобританія приєдналася до країн, де в харчові продукти в обов'язковому порядку додається фолієва кислота.

Обов'язкове збагачення борошна фолієвою кислотою обговорювалося в Британії з 2019 року. У центрі дискусії були можливі небажані наслідки і питання про те, чи є природне споживання вітаміну В9 достатнім, чи ні.

Науковий Консультативний Комітет з харчування при уряді вважає, що воно буде щорічно запобігати близько 200 випадкам народження дітей зі spina bifida. В Австралії після введення аналогічної міри кількість випадків розщеплення хребта у новонароджених знизилася на 14%.

Відео дня

Читайте такожТопінамбур: чим корисний і шкідливий, як використовувати в їжу, кому протипоказаний

За наявними даними, близько половини вагітностей в Британії є незапланованими і жінки якийсь час не здогадуються про свій стан, а spina bifida виникає вже через три тижні виношування плоду. Щоб виник потрібний ефект, фолієву кислоту бажано почати приймати за місяць до зачаття і продовжувати це робити як мінімум перші чотири місяці.

Нововведення не зачіпає цільнозерновий хліб, в якому вітаміну В9 і так багато, за винятком борошна, що не містить глютен.

Керівник благодійного фонду Shine Кеті Стіл, яка боролася за дану міру близько 30 років, назвала день прийняття рішення "воістину великим".

З часу закінчення Другої світової війни в борошно в Британії додають залізо, кальцій і два інші різновиди вітаміну В, тіамін і ніацин.

Ідею обов'язкового збагачення борошна фолієвою кислотою активно просуває міжнародна організація Food Fortification Initiative зі штаб-квартирою в Атланті.

В яких країнах і чим збагачують борошно

В даний час пшеничне борошно збагачують в 79 країнах і індійському штаті Пенджаб, в тому числі в США, Канаді, Австралії, практично у всій Латинській Америці і частині Африки, Ірані, Єгипті, Саудівській Аравії, на пострадянському просторі у Вірменії, Казахстані, Киргизстані, Молдові, Туркменістані та Узбекистані, кукурудзяну в 12-ти, рисову в п'яти. Коста-Ріка - єдина держава, де збагачують всі три види борошна.

У Європі відповідна норма діє тільки в Косово. З країн ЄС Британія даному сенсі перша.

Що таке фолієва кислота

Це штучний вітамін В9, вперше синтезований в 1045 році в Нью-Йорку американським хіміком індійського походження Йеллапрагадою Суббарао.

Чим корисна фолієва кислота

Вітамін В9 зміцнює нервову і кровоносну системи і особливо необхідний в періоди, коли організм прискореним темпом формує нові клітини. Зокрема, він запобігає розвитку вроджених захворювань у немовлят, перш за все ураження спинного мозку, відомого як spina bifida, або розщеплення хребта. Воно лікується хірургічним шляхом, і навіть в кращих клініках шанси на успіх не перевищують 40%. Більшість пацієнтів залишається інвалідами на все життя.

Корисні властивості вітаміну В9 відкрила в 1931 році британський лікар-дослідник Люсі Віллс. У природному вигляді він міститься в дріжджах, житньому хлібі, яйцях, печінці, квасолі, брокколі, цвітній капусті, шпинаті, буряку, редисці і полуниці, але медики знаходять це недостатнім.

ВООЗ рекомендує всім приймати 0,3-0,4 міліграма фолієвої кислоти в день, а вагітним і годуючим матерям - по 0,5-0,6 мг.

Чим небезпечнафолієва кислота

Як будь-яким медичним засобом, фолієвою кислотою слід користуватися розумно. Її надмірна кількість протягом довгого часу може сприяти виникненню раку прямої кишки, особливо у літніх людей.