Ілюстрація / REUTERS

Для розробки вакцини та пошуку ефективних ліків від нового коронавірусу необхідно зібрати понад 31 млрд дол.

Про це генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Гебрейесус заявив учора на брифінгу в Женеві, повідомляє Центр новин ООН.

«Очевидно, що для забезпечення контролю над COVID-19 та порятунку життів нам потрібні ефективні вакцини, засоби діагностики та лікування. І все це потрібно в безпрецедентних масштабах і в безпрецедентно стислі строки», - сказав він.

Відео дня

Гебрейесус додав, що всі ці інструменти запобігання, виявлення та лікування коронавірусу повинні бути доступними для всіх, а не лише тих, хто може дозволити собі за них заплатити.

Читайте такожВООЗ не дає гарантій, що вчені зможуть розробити ефективну вакцину проти COVID-19

Головний науковий співробітник ВООЗ Сумія Свамінатан зазначила, що зазвичай процес розробки та виробництва ефективної вакцини займає до 10 років. Але в нинішніх умовах, за її словами, діяти треба швидко.

«Ми відводимо на це (розробку та виробництво вакцини від коронавірусу) 12, максимум 18 місяців. І це буде безпрецедентно», - сказала Свамінатан.

Вона повідомила, що на сьогодні є 200 кандидатів вакцин, і всі вони перебувають на різних стадіях розробки та клінічних випробувань. Приблизно 15 із них проходять уже випробування на людях.

27 червня, за словами Гебрейесуса, під егідою Європейської комісії та міжнародної правозахисної організації Global Citizen («Громадянин світу») відбудеться великий захід зі збору коштів на боротьбу з COVID-19. Мета - зібрати 31, 4 млрд доларів США. На сьогодні, починаючи з квітня, коли було оголошено про цю ініціативу, отримано вже 3,4 млрд доларів.

Ці кошти дозволять прискорити розробку та виробництво загальнодоступної та недорогої вакцини, а також пошук більш ефективних методів діагностики та лікування.

Забезпечення справедливого доступу до вакцини для всіх, як сказав голова ВООЗ, - дуже непросте завдання, але іншого шляху немає. Тому для її досягнення потрібна активна співпраця урядів, виробників, організацій у сфері охорони здоров'я, організацій громадянського суспільства та спільнот загалом.

Відповідаючи на запитання журналістів на брифінгу ВООЗ у Женеві, інший представник ВООЗ Раньєрі Гуерра провів паралелі між «іспанкою» та нинішньою пандемією, нагадавши, що так само, як і COVID-19, епідемія «іспанського грипу» пішла на спад влітку і потім знову повернулась у вересні та жовтні. Тоді під час другої хвилі грип призвів до загибелі близько 50 млн осіб. У ВООЗ побоюються, що восени нових спалахів не уникнути.

Як повідомляв УНІАН, із початку пандемії в світі COVID-19 захворіли понад 9,8 млн осіб. Близько половини з усіх інфікованих одужали, близько 500 тис. померли.

13 червня Німеччина, Франція, Італія та Нідерланди уклали контракт із британською компанією AstraZeneca на придбання вакцини від коронавірусу. Компанія AstraZeneca займається розробкою вакцини спільно з Оксфордським університетом. У компанії заявляли, що ефективність вакцини ще має підтвердити останній етап випробувань - клінічні дослідження за участю добровольців.