Лікарі не хочуть приймати російську вакцину / REUTERS

Більше половини медиків в Росії, зізналися, що не довіряють вакцині проти COVID-19, яку хвалить президент Володимир Путін. Такі результати опитування з'явилися на тлі оголошення запуску масового виробництва російського препарату.

Як пише Newsweek, вакцину розробив Національний дослідний центр епідеміології й мікробіології імені М. Гамалії. В неділю міністерство охорони здоров'я РФ оголосило про запуск виробництва препарату. А державні ЗМІ похвалилися, що нібито більше 20 країн попросили доставити їм мільярд доз. Однак, все вказує на те, що ентузіазм Путіна щодо вакцини, яку нібито прийняла одна з його доньок, не розділяє медичний істеблішмент в Росії.

Читайте такожВакцина проти коронавірусу: 42% українців не збираються робити щеплення - опитуванняОнлайн-опитування більш ніж 3 тисяч медпрацівників, яке було проведене через додаток Doctor's Handbook, показало, що 52% медиків не прийняли б розхвалену вакцину. З них дві третини пояснили, що немає достатньої кількості даних, які б підтверджували ефективність препарату. А 48% сказали, що вакцину розробили надто швидко.

Відео дня

Однак, п'ята частина з тих, хто самі б відмовилися від щеплення, зізналися, що рекомендували б вакцину Sputnik V іншим людям. Менше чверті опитаних медиків або 24,5% відповіли, що погодилися б зробити собі щеплення. Заступник міністра охорони здоров'я РФ Олег Салагай сказав, що він не здивований результатами опитування. За словами чиновника, "довіру доведеться заслуговувати роками".

"Довіру не треба плутати з об'єктивними оцінками ефективності й безпеки. І результати таких оцінок сьогодні дозволяють експертам увалювати рішення щодо застосування вакцини", - сказав він.

До кінця серпня медики на передовій пандемії й лікарі в Росії першими отримають щеплення, розроблене на основі аденовірусу, який викликає застуду. Кожен отримає дві дози. У Національному дослідному центрі епідеміології й мікробіології імені М. Гамалії запевняють, що вакцина дасть захист від COVID-19 на два роки. Але швидкість розробки тривожить багатьох експертів.

Читайте такожScience: Росія не скоро зможе користатися своєю вакциноюПрофесор імунології з Імперського коледжу Лондона Денні Алтменн сказав, що перевірити російську вакцину на побічні ефекти за такий короткий час "фактично не можливо".

"У нас дуже висока планка і жорсткі критерії для ліцензування вакцин після третього етапу випробувань. Але ніхто з нас не може повністю зрозуміти деталі російського прес-релізу, тому що Москва не прозора у питанні твердих даних", - сказав вчений.

Що відомо про російську вакцину від COVID-19?