Кожен з потерпілих передав шахраям щонайменше 28 тисяч гривень / фото УНІАН

Поліція Харківської області оголосила в розшук двох підозрюваних в шахрайстві: вони обманом заволоділи грошима понад ста власників автомобілів на європейській реєстрації.

«Зловмисники входили до групи осіб, які під приводом надання послуг, пов’язаних з розмитненням транспортних засобів, ввезених на територію України з інших держав, шляхом обману та зловживання довірою заволоділи грошовими коштами громадян України в особливо великих розмірах», — повідомили в прес-службі поліції Харківщини.

За цим фактом правоохоронці відкрили провадження за частиною 4 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу.

Відео дня

Раніше до харківської поліції звернулись понад 100 «євробляхарів», які уклали угоди з фірмою щодо надання послуг з доставки та розмитнення авто з Європи. Після передачі грошей представники фірми зникли. Кожен з потерпілих передав шахраям щонайменше 28 тисяч гривень.

Читайте такожЖурналісти назвали ТОП-5 популярних "євроблях" преміум-класу в Україні (відео)

З початку дії пільгового періоду для розмитнення авто станом на 24 лютого 2019 року митниці ДФС оформили понад 218 тисяч транспортних засобів. Держава отримала 13,5 млрд грн.

Майже 140 тисяч цих авто з іноземною реєстрацією ввезли на митну територію України з 1 січня 2015 року до набрання чинності нових правил ввезення таких автомобілів та перебували в митних режимах тимчасового ввезення або транзиту. За оформлення таких авто сплатили понад 8,65 мільярдів гривень, з яких майже 4,3 мільярдів гривень — акцизний податок, 2,5 мільярди — ПДВ та 772 мільйони гривень — мито.

Із цієї кількості 121,4 тис. — це ті автомобілі, які перебували на митній території України з порушенням вимог Митного кодексу України. За них власники добровільно сплатили понад 1 мільярд гривень (8 500 грн за кожне авто). Це звільнило їх від адміністративної відповідальності за недотримання вимог митних режимів при ввезенні транспортного засобу з іноземною реєстрацією, терміни та умови ввезення якого не дотримані.

Лібералізовані норми щодо адміністративної відповідальності для власників автівок діятимуть до 23 травня. Після цієї дати і при перевищенні терміну транзиту або тимчасового ввезення транспортного засобу з іноземною реєстрацією більше ніж на 30 діб, громадянам загрожує штраф у розмірі 170 тис. грн або конфіскація транспортного засобу за рішенням суду.

Нагадаємо, 23 листопада 2018 року президент України Петро Порошенко підписав закон, який спрощує процедуру розмитнення автівок, зокрема з європейськими номерами, та закон, який підвищує відповідальність за порушення правил розмитнення автомобілів. Відповідно до закону, всі доходи, які держава отримає від розмитнення, направлятимуть до Пенсійного фонду.