Ілюстрація REUTERS

Служба безпеки України викрила канал протиправного постачання на тимчасово окуповані території Донбасу спеціалізованого шпигунського програмного забезпечення для перехоплення телефонних розмов, яке бойовики встановлювали на мобільні пристрої громадян на контрольно-пропускних пунктах.

Читайте також"Прослушка" та сервери з інформацією: в СБУ розкрили деталі обшуку в аеропорту "Одеса"

Про це йдеться в повідомленні Служби безпеки України у Facebook.

Відео дня

"Оперативники спецслужби встановили, що зловмисники здійснювали збут бойовикам "Д/ЛНР" спеціалізованого шпигунського обладнання, що дозволяло отримувати несанкціонований віддалений контроль за роботою телефонних терміналів та їх вміст без відома власників. Також терористи встановлювали програми на мобільні телефони громадян України під час проведення так званих "фільтраційних" заходів на контрольно-пропускних пунктах", - йдеться в повідомленні.

За висновками експертів, за допомогою встановлених програм бойовики перехоплювали телефонні розмови та смс-листування громадян, у тому числі, під час використання популярних месенджерів. "Вони отримували доступ до файлів, розміщених на мобільному пристрої, та відслідковували місцезнаходження абонента", - заявляють в СБУ.

За інформацією спецслужби, зняті дані терористи використовували, зокрема, для штучних звинувачень громадян у "роботі" на українську владу, що дозволяло їм шантажувати мирних жителів для отримання власної вигоди.

Під час обшуків у районі проведення операції Об'єднаних сил за місцями проживання і перебування двох зловмисників правоохоронці вилучили 100 тис. грн та 18 тис. російських рублів, які вони отримали з рахунків російських банків за постачання спеціалізованого шпигунського обладнання.

Співробітники СБУ також вилучили понад 3 тис. одиниць спеціалізованого обладнання, яке відправлено на експертизу.

Наразі тривають невідкладні слідчі дії, вирішується питання щодо повідомлення фігурантам справи про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 359 Кримінального кодексу України.