Вилучений антикваріат повернуто державі / Фото УНІАН

 В Одесі суд засудив до трьох років в'язниці жінку за контрабанду культурних цінностей VII-IX століть.

Як повідомили УНІАН у Головному управлінні Нацполіції в Одеській області, за матеріалами спецслужби, до позбавлення волі засуджено жительку міста Біляївка Одеської області, яку було викрито в контрабанді культурних цінностей.

Читайте такожВ особняку під Одесою знайшли тіло вбитого господаря зі слідами тортур (фото)

Відео дня

Досудовим слідством встановлено, що жінка скуповувала у «чорних» археологів предмети старовини для перепродажу за кордон. Покупців зловмисниця підшукували через Інтернет на спеціалізованих форумах зарубіжних країн. Антикваріат вона відправляла замовникам через міжнародні поштові сервіси. Для приховування протиправної діяльності жінка надавала до митного органу недостовірні відомості про цінності, які переміщувалися.

Як зазначається, у 2018 році співробітники СБУ задокументували та блокували 8 спроб контрабандного відправлення громадянкою предметів, що є культурною та історичною спадщиною України.

Зловмисницю затримали під час чергової спроби незаконного переправлення за кордон старовинних каблучок, кулонів, хрестів і предметів побуту.

Під час санкціонованих слідчих дій за місцем проживання фігурантки справи оперативники спецслужби виявили понад 30 антикварних предметів, зокрема, прикраси, підготовлені для відправки за кордон.

Приморський районний суд Одеси визнав зловмисницю винною в скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 15 (замах на злочин) і ч. 1 ст. 201 (контрабанда) Кримінального кодексу України.

Предмети контрабанди повернуті державі.