Оскаржувати своє звільнення посадовець почав у 2014 році / фото:  yaizakon

У Чернігові поновлено на посаді першого заступника прокурора області Олександра Шморгуна, якого люстрували ще у 2014 році, згідно із законом про очищення влади.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне рішення схвалив Чернігівський окружний адміністративний суд 4 листопада.

Шморгун позивався до Генеральної прокуратури України і прокуратури Чернігівської області. Оскаржувати своє звільнення посадовець почав у 2014 році.

Відео дня

Згідно з рішенням, суд скасував наказ ГПУ (від 23 жовтня 2014 р.; №1486к) та поновив позивача на посаді першого заступника прокурора Чернігівської області із жовтня 2014 року.

Окремо передбачено стягнути з прокуратури Чернігівської області на користь позивача середній заробіток за час вимушеного прогулу, починаючи з дня звільнення по день ухвалення судового рішення.

«Стягнути з прокуратури Чернігівської області заробітну плату за час вимушеного прогулу в розмірі дев’ятсот дев’яносто тисяч тридцять вісім грн 34 коп.», - говориться у тексті рішення.

Також позивачу мають негайно виплатити місячну заробітну плату у розмірі понад 16 тис. грн.

У тексті рішення також зазначається, що люстраційні заходи можуть бути сумісними з принципами демократичної та правової держави, якщо буде дотримано принцип індивідуальної вини, яка має бути доведена в кожному конкретному випадку, а особі, яка піддається люстраційній процедурі, буде гарантовано право на захист, презумпція невинуватості та право на оскарження до суду.

У суді відповідачі не змогли довести, що Шморгун своєю діяльністю у 2014 році сприяв узурпації влади діючим тоді президентом України Віктором Януковичем.

У прокуратурі Чернігівської області УНІАН повідомили, що рішення суду отримали тільки сьогодні. У прокуратурі припускають, що має бути апеляційне оскарження, хоча прокуратура Чернігівської області виступає тільки співвідповідачем.

Шморгун потрапив до Єдиного державного реєстру осіб, щодо яких застосовано положення Закону України «Про очищення влади». Упродовж 2011 -2014 років він займав керівні посади у прокуратурі Києва та прокуратурі Чернігівської області.

Йому обмежено право займати керівні посади в органах влади на 10 років.