Рятувальники розбирають уламки українського літака під Тегераном / REUTERS

Низка країн світу висловила співчуття сім’ям жертв авіакатастрофи українського авіалайнера «Боїнг 737». На борту літака перебувало 176 людей, ніхто не вижив.

Всього на борту перебувало 11 громадян України, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Великобританії та Афганістану.

Читайте такожДержавіаслужба з 9 січня заборонила польоти в повітряному просторі Ірану

Відео дня

Європа та США

Міністр закордонних справ Королівства Швеція Анн Лінде висловила співчуття родичам загиблих у катастрофі.

«Наші найглибші співчуття, які я також передала особисто українському міністру закордонних справ Вадиму Пристайку щодо трагічної аварії літака у Тегерані. Наші думки з жертвами та їхніми близькими», - написала вона в Twitter.

На трагедію відреагувало посольство Франції. Дипломати висловили співчуття родичам загиблих.

"Посольство Франції в Україні висловлює свої найщиріші співчуття рідним і близьким загиблих у катастрофі літака рейсу PS752, який розбився неподалік аеропорту Тегерана", - йдеться в повідомленні відомства в Twitter.

Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен також висловила в Twitter підтримку родинам загиблих в катастрофі літака МАУ в Ірані.

"З глибоким сумом я довідалася про катастрофу літака МАУ сьогодні вранці в Тегерані. Думками я поруч з родинами та друзями загиблих", - наголосила Фельдгузен.

Посол Італійської Республіки в Україні Давіде Ла Чечіліа висловив співчуття у зв'язку з катастрофою.

«Мої найглибші співчуття родинам та близьким жертв жахливої трагедії рейсу PS752, який цього ранку зазнав катастрофи у Тегерані», - повідомив посол у Twitter.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн теж висловилась з приводу катастрофи.

"Мої найглибші співчуття усім, хто цього ранку втратив своїх близьких у катастрофі українськього літака", - написала вона в Twitter.

За словами фон дер Ляєн, експерти з питань безпеки авіації мають розслідувати причину катастрофи і дати відповіді на питання у зв'язку з цією жахливою трагедією.

Віце-президент Європейської комісії, високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель також висловив у Twitter глибокі співчуття родичам загиблих у катастрофі українського літака.

Президент Європейської Ради Шарль Мішель заявляє, що глибоко засмучений катастрофою.

"Глибоко засмучений трагічною катастрофою літака в Ірані минулої ночі", - написав Мішель в соцмережі.

Посольство США в Україні відреагувало на катастрофу.

«Ми глибоко засмучені трагічною звісткою про катастрофу літака авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України». Наші думки - з жертвами та їх близькими», - заявили американські дипломати.

Посол Канади в Києві Лариса Ґаладза також висловилась в Twitter щодо трагедії.

«Жахлива і сумна новина про рейс МАУ з Тегерану. Мої думки з родинами та друзями пасажирів та команди», - зазначила вона.

Міністерство закордонних справ Туреччини висловило співчуття у зв'язку з катастрофою українського лайнера. Відповідне повідомлення з’явилось у Twitter.

"Ми з глибоким сумом дізналися, що сьогодні відразу після зльоту з міжнародного аеропорту Тегерану впав пасажирський літак українських авіаліній, що здійснював рейс Тегеран-Київ, і загинули всі пасажири та члени екіпажу літака. Ми щиро співчуваємо дружнім народам України та Ірану і сім'ям загиблих в авіакатастрофі", - йдеться в заяві.

Реакція Путіна на катастрофу літака МАУ

Російський президент Володимир Путін направив Зеленському телеграму, в якій висловив "щире співчуття у зв'язку з трагічними наслідками аварії українського пасажирського літака під Тегераном".

Як повідомили в Кремлі, Путін "передав слова співчуття і підтримки рідним і близьким загиблих".

Крім того, президент РФ направив президенту Ісламської Республіки Іран Хасану Рухані телеграму, в якій висловив глибокі співчуття у зв'язку із загибеллю громадян Ірану і низки інших країн в результаті цієї авіакатастрофи.

Раніше президент України Володимир Зеленський висловив співчуття рідним та близьким пасажирів і членів екіпажу українського Боїнга, що зазнав авіакатастрофи в Тегерані.

Як повідомляв УНІАН, «Боїнг 737», що належить компанії МАУ (рейс PS752) розбився незабаром після зльоту з аеропорту іранського Імама Хомейні. За даними рятувальників, ніхто не вижив. В РНБО повідомили, що на борту літака було 168 пасажирів і 9 членів екіпажу.

Всього на борту перебувало 11 громадян України, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Великобританії та Афганістану.