Літак Boeing 737-800 з реєстраційним номером UR-PSR, який зазнав катастрофи в Ірані / REUTERS

Вибух зсередини або зовні міг стати причиною катастрофи літака Boeing 737 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ) в Ірані.

Про це повідомив експерт з питань безпеки В'ячеслав Коновалов на прес-конференції.

«У цій катастрофі дуже багато дивного. Усі перекладають провину. МАУ каже, що не було технічних несправностей, а Іран каже, що була. Підозріло, що іранська сторона почала одразу заявляти про відсутність терактів. Це схоже на афоризм - на злодії шапка горить», - сказав він.

Відео дня

Коновалов відзначив, що навіть з одним двигуном, що відмовив, літак може продовжувати політ.

«Навіть з палаючим двигуном. Просто відключається подача палива і літак летить на аварійну посадку. Зазвичай з такої висоти літак може спланувати навіть з двома двигунами, що відмовили», - сказав він.

Читайте такожІран запросив представників інших країн до розслідування катастрофи українського літака

Ще однією дивиною Коновалов назвав розліт уламків.

«Можна зробити висновок, принаймні те, що нам показують, що літак розірвало. Дуже підозріло, що літак розвалився в повітрі», - сказав він.

Також, Коновалов зазначив, що в разі технічних несправностей екіпаж зв'язався б з диспетчерами і повідомив про неполадки.

«На борту був суперпрофесійний екіпаж. Тому дивно, що вони не вийшли в ефір з повідомленням про аварійну посадку. Зазвичай таке відбувається у разі миттєвої розгерметизації. А це вибух. Зсередини або ззовні - треба розслідувати», - зазначив експерт.

Також у Коновалова викликало підозру повідомлення іранської сторони про пошкодження чорних скриньок.

«Це наштовхує на думки про спробу приховати деякі факти. Скриньки зроблені так, щоб витримати високу температуру і сильний удар», - підкреслив експерт.

Як повідомляв УНІАН, 8 січня, в Ірані розбився літак МАУ, 167 пасажирів і 9 членів екіпажу загинули.

Літак, що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, вилетів з аеропорту Тегерана о 06.10 за місцевим часом і зник з радарів через кілька хвилин після вильоту.

На борту Boeing 737 перебувало 11 громадян України, в тому числі дев'ять членів екіпажу, а також 82 громадянина Ірану, 63 громадянина Канади, 10 громадян Швеції, четверо громадян Афганістану, троє громадян Німеччини і троє громадян Великої Британії.