Поліція оперативно роз'єднувала опонентів / фото: УНІАН

Сьогодні в центрі Одеси демонтували останню меморіальну дошку радянському маршалу Георгію Жукову.

Як передає кореспондент УНІАН, представники проукраїнських організацій прибули на вулицю Новосельського, до будинку №64, на фасаді якого встановлено вказану меморіальну дошку.

У цій будівлі розташований один з гуртожитків Одеського національного університету ім. Мечникова, ректор якого Ігор Коваль, як стверджують активісти, дав письмову згоду на демонтаж.

Відео дня

До цього будинку також прибули кілька людей, які назвали акцію незаконною. У їх числі депутат Одеської міської ради Богдан Гіганов. Перед початком акції проукраїнські активісти вивісили поряд з дошкою Жукову плакат, на якому - фотографія цього депутата і напис, що демонтаж нібито «проводиться під патронатом Гіганова».

Між опонентами сталася перепалка, обидві сторони - представники громадських організацій і чоловіки, що підтримують Гіганова, - нецензурно висловлювалися.

Депутат звинувачував активістів у порушенні українського законодавства, оскільки, за його словами, у них не було відповідних дозвільних документів. Опоненти кричали, що депутат - «прихильник Росії», і вимагали, щоб він покинув Україну.

Сталося кілька сутичок (чоловіки починали штовхатися), але поліцейські, які були на місці, оперативно роз'єднували конфліктувальників.

Після того як дошку зняли, активісти поклали її на тротуар, вставали на неї ногами і фотографувалися. Після демонтажу депутат Гіганов зумів пройти до плакату зі своїм зображенням, зняв його і розірвав.

За словами активіста Дем'яна Ганула, цей демонтований меморіальний знак буде доставлений до краєзнавчого музею.

Ганул також стверджує, що відповідальність за акцію взяли на себе кілька проукраїнських організацій, які зобов'язуються пошкоджений фасад будівлі привести до належного вигляду.

Згадана вище дошка була останньою в місті, встановленою за радянських часів маршалу Жукову.

На дошці міститься напис: «В этом здании с 3 июня 1946 г. по 4 февраля 1948 г. работал командующий Одесским военным округом маршал Советского Союза четырежды герой Советского Союза Георгий Константинович Жуков». (Після Другої світової війни в цій будівлі деякий час розміщувався штаб Одеського військового округу).

Крім того, активісти з фасаду цього ж будинку збили табличку з написом, про те, що в цій будівлі в 1919-1920 роках було закатовано більшовиків-підпільників.