Шайтанова затримали співробітники СБУ сьогодні, 14 квітня / прес-служба СБУ

Служба безпеки України оприлюднила аудіозаписи розмов за участі завербованого ФСБ генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова про планування вбивства добровольця Адама Осмаєва.

Аудіозаписи розміщені на сторінці СБУ у Facebook.

Читайте також"Вибухівки" у лікарнях та аптеках: у Харкові повідомили про замінування понад 300 об’єктів

Відео дня

«СБУ зібрала достатню кількість доказів, які переконливо доводять - генерал-майор Шайтанов є агентом ФСБ РФ. Це зафіксовано на аудіозаписах розмов, під час яких, зокрема, планували й підготовку терактів. Обговорювали суму "винагороди", варіанти вбивства Адама Осмаєва, приховування слідів та доказів злочину, а також "шляхи відступу" в РФ», - зазначають в СБУ.

За даними спецслужби, записані розмови про організацію вбивства Осмаєва велись у жовтні, листопаді 2019 року і лютому 2020 року.

Також у спецслужбі додали, що агентурні зустрічі Шайтанова відбувалися у Франції, Німеччині, Хорватії та Україні.

Як повідомляв УНІАН, контррозвідники СБУ затримали генерал-майора Шайтанова сьогодні, 14 квітня.

Як свідчать матеріали справи, Шайтанов, який є одним з колишніх керівників Центру спецоперацій «А» СБУ, перебував на агентурному зв’язку під псевдонім «Бобиль» у полковника ФСБ Ігоря Єгорова.

Слідство володіє доказами, що за завданням спецслужб РФ генерал-майор Шайтанов планував проведення терактів на території України. За це представник ФСБ гарантував винагороду в розмірі 200 тис. дол. та паспорт громадянина РФ. Виконавцем Шайтанов спеціально підібрав особу серед колишніх бійців спецпідрозділів.

Окрім того, встановлено, що Шайтанов збирав та передавав ФСБ інформацію про таємні операції в районі АТО/ООС і задіяних в них співробітників; міжнародну співпрацю вітчизняних спецслужб у сфері нацбезпеки і оборони; співробітників СБУ та розвідників; а також вербував старших офіцерів спеціальних і розвідувальних органів для роботи на ФСБ.

Шайтанова підозрюють у держзраді та вчиненні терактів. Зокрема, за завданням російських спецслужб він планував вбивство відомого добровольця Адама Осмаєва.

Довідка УНІАН. 1 червня 2017 року в Києві було скоєно напад на подружню пару добровольців Осмаєва і Аміну Окуєву. Тоді нападник тяжко поранив Осмаєва.

За даними поліції, нападником виявився агентом російських спецслужб, який був легалізований і легендований в Україні в лютому 2016 року під ім'ям Олександр Дакар. Його було затримано.

Крім того, 30 жовтня 2017 року невідомі обстріляли автомобіль подружжя Окуєвої та Осмаєва на залізничному переїзді у Київській області. Окуєва загинула, її чоловік дістав поранення.

12 січня 2020 року правоохоронці заявили про затримання виконавців нападу, серед яких був Ігор Редькін. Його утримують під вартою.