Контррозвідники Служби безпеки затримали у Києві фігуранта справи генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова, колишнього співробітника Центру спецоперацій «А» СБУ, який також підтримував контакти з полковником ФСБ РФ Ігорем Єгоровим.

Відео дня

Про це повідомляє прес-центр СБУ.

"Під час проведення обшуків за місцем проживання фігуранта співробітники СБУ виявили великий арсенал вогнепальної зброї і боєприпасів. Правоохоронці вилучили ручний протитанковий гранатомет РПГ-26, підствольний гранатомет та 2 гранати до нього, пістолет STEYR 1914 з глушником, гвинтівку типу карабін, рушницю Mauser-Werks, саморобну гвинтівку з глушником, 3 гранати РГД-5 та запали до них, схожий на пластид матеріал, 12 капсулів-детонаторів та понад 9 тисяч набоїв різного калібру", - заявили в СБУ.

Вилучені зразки озброєння і боєприпасів долучено до кримінального провадження як докази та направлено на експертизу.

"Наразі фігуранту провадження повідомлено про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України. Вирішується питання про обрання затриманому міри запобіжного заходу", - наголосили в СБУ.

З’ясовуються всі обставини та характер зв’язків підозрюваного з російською спецслужбою.

Читайте такожГенерал-майора СБУ Шайтанова, який готував убивство добровольця Осмаєва, взяли під варту

Як повідомляв УНІАН, контррозвідники СБУ затримали Шайтанова 14 квітня.

Як свідчать матеріали справи, Шайтанов, який є одним з колишніх керівників Центру спецоперацій «А» СБУ, перебував на агентурному зв’язку під псевдонім «Бобиль» у полковника ФСБ РФ Єгорова.

Слідство володіє доказами, що за завданням спецслужб РФ Шайтанов планував здійснення терактів на території України. За це представник ФСБ гарантував винагороду в розмірі 200 тис. дол. та паспорт громадянина РФ. Виконавцем Шайтанов спеціально підібрав особу серед колишніх бійців спецпідрозділів.

Окрім того, встановлено, що Шайтанов збирав та передавав ФСБ інформацію про таємні операції в районі АТО/ООС і задіяних в них співробітників; міжнародну співпрацю вітчизняних спецслужб у сфері нацбезпеки і оборони; співробітників СБУ та розвідників; а також вербував старших офіцерів спеціальних і розвідувальних органів для роботи на ФСБ.

Шайтанова підозрюють у держзраді та вчиненні терактів. Зокрема за завданням російських спецслужб він планував вбивство відомого добровольця Адама Осмаєва.

15 квітня Шевченківський районний суд Києва застосував до Шайтанова запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 14 червня.