У МВС назвали версії виникнення пожежі на Житомирщині / фото: МВС

Правоохоронці розглядають дві версії виникнення масштабних пожеж у Житомирській області.

Про це міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив під час засідання оперативного штабу в Овручі Житомирської області, повідомляє Департамент комунікації МВС.

Читайте такожНа Житомирщині вирують масштабні пожежі: горять ліси і села (відео)

Відео дня

«Першочергово пожежі виникли внаслідок сильного суховію, який обірвав електромережі. Однак, ми маємо певні факти, які дають підстави вважати, що був навмисний підпал. Саме тому сьогодні в Житомирській області працює група спеціалістів МВС на чолі з моїм радником Владиславом Бухаревим. Ведеться слідство», - заявив Аваков.

Міністр також зазначив, що не можна відкидати і людський фактор.

«Коли молодики дивним чином розважаються і в умовах сухої погоди, взимку майже не було снігу, навмисно підпалюють траву. За останні три дні ми затримали декілька осіб, яких впіймали на підпалах трави та сміття на краю лісу», - додав очільник МВС.

Аваков також зауважив, що досі триває ліквідація пожеж у Чорнобильській зоні. Наразі встановлюються всі причини загорань. Поки рятувальники та поліція розглядають як основну версію пожеж – малосніжна зима та суха лісова підстилка.

«В Чорнобилі триває гасіння пожежі, але ситуація повністю контрольована. Крім того, ми всі зробимо висновки з цієї ситуації. Будуть змінені правила дій в заповідних зонах, в тому числі і в Зоні відчуження», - зазначив Аваков.

Нарада відбулася також за участі секретаря РНБО Олексія Данілова, керівника Офісу президента Андрія Єрмака, голови ДСНС Миколи Чечоткіна, керівників Житомирської області та Держлісагенства.

Як повідомляв УНІАН, лісові пожежі у Житомирській області та Зоні відчуження розпочалися 4 квітня. Станом на сьогоднішній ранок на Житомирщині рятувальники та лісівники гасять 9 пожеж, у Чорнобильській зоні - 4.

У Житомирській області вогонь з лісів розповсюджувався на населені пункти, згоріли десятки житлових будинків.

Радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк не виключив, що ситуація з пожежами, які тривають у Київській та Житомирській областях, може бути результатом спланованої диверсії.