Обвал будинку в Одесі / Фото od.dsns.gov.ua

Сьогодні вночі в Одесі, на вул. Ясній, обвал житлового 4-поверхового будинку стався через ґрунтові води, рівень яких змінюються у зв'язку з великою кількістю хаотичної появи багатоповерхових новобудов.

Як передає кореспондент УНІАН, про це в соціальних мережах заявив відомий громадський працівник, експерт у будівельній сфері Юрій Нікітін, який раніше вже не раз виступав проти забудови висотними будинками історичного центру і узбережжя.

Він акцентує, що причина руйнування цього будинку - ґрунтові води, «видавлені» численними висотними новобудовами, їх палями.

Відео дня

«Як тими, що вже побудовані, так і тими, що зводяться по сусідству, в межах двох-трьох кварталів. Обводнення і промоїни - ось причина. Недолуга містобудівна політика, безглузде керівництво міста, злочинна бездіяльність ДАБК, шахрайські експертизи. Ось справжня причина», - стверджує Нікітін.

Читайте такожУ Києві під час обвалу будівлі трагічно загинув екскаваторник (фото)

Експерт також вважає, що версія про те, що всьому виною залізобетонні перекриття, про які заявили чиновники мерії, не відповідає дійсності.

За його даними, будинок по вул. Ясній, 10 почав руйнуватися ще рік тому.

«Мешканці будинку просто завалювали листами і своїми візитами всі можливі інстанції, які відбувалися тим, що ставили «маячки» і спостерігали. Рік!», - акцентує громадський працівник.

Весь цей час, за його словами, будівля продовжувала руйнуватися, зокрема, по флігелю, який зараз у руїнах.

Як підкреслює Нікітін, вранці 9 червня руйнівний процес різко посилився - тріщина дійшла до десятків сантиметрів і продовжувала збільшуватися.

Комунальники, які прибули на місце, пообіцяли 10 червня скликати відповідну комісію.

«Тільки комісія вже не знадобилася. Знадобилися рятувальники. А мешканці флігеля, розуміючи, до чого все йде, просто вчора роз'їхалися по друзях і родичах. Тому і жертв немає. Вони врятували себе самі. Тому, що втекти з-під завалу о 3 годині ночі неможливо.

Як зазначає Нікітін, місцеві жителі чули, як будинок обвалюється - без характерного тріску, а з шумом, що нагадує те, як сиплеться щебінь.

На думку експертів, подібний звук може свідчити про те, що стан фундаменту будівлі «викликає великі питання».

Читайте такожВ Одесі обвалився черговий будинок, жителів евакуюють

При цьому, за словами Нікітіна, бетонні перекриття, які чиновники мерії вважають причиною обвалу, залишилися висіти - вони утримували верхній поверх і мансарду будинку від більш швидкого руйнування.

Нікітін також звертає увагу, що сьогодні на сесію Одеської міськради винесено ще один проект забудови висотками в районі зруйнованого будинку. Будівництво заплановане на перетині вулиць Уютної і Відрадної. Звертаючись до мера Одеси Геннадія Труханова, громадський працівник акцентує, що в разі затвердження цього проекту, будуть нові обвали, які приведуть до людських жертв.

Як повідомляв УНІАН, у травні в Одесі стався обвал трьох житлових багатоквартирних будинків - по вулиці Торговій, 20, на Середньофонтанській, 29 і на Польському спуску, 9.

Сьогодні вночі в курортній зоні Одеси частково обвалився старовинний житловий 4-поверховий будинок по вул. Ясній, 10. Чиновники мерії заявили, що причина може бути в самовільній реконструкції квартири, де мешканці залили на дерев'яні перекриття бетон.