У ДБР повідомили деталі розслідування тортур у поліції Кагарлика / фото kagarlyk.cit

ЗМІ дізналися подробиці досудового розслідування кримінального провадження про тортури й зґвалтування в Кагарлицькому відділенні поліції.

Читайте такожЗґвалтування у Кагарлику: з'явилися нові підозрювані

Як пише "Радіо Свобода", посилаючись на відповідь на запит до теруправління ДБР, про підозру повідомили чотирьом працівникам Кагарлицького відділення.

Відео дня

"У кримінальному провадженні призначено близько 50 експертиз різної складності. На даний час отримано висновки у майже 90% призначених експертиз, які підтверджують причетність працівників Кагарлицького ВП до вчинених ними злочинів", – йдеться у відповіді.

У ДБР додали, що вручення обвинувальних актів підозрюваним працівникам поліції та відкриття матеріалів досудового розслідування у порядку статті 290 КПК України заплановане після отримання результатів всіх експертиз.

Статті, за якими ведеться розслідування, передбачають до 12 років в’язниці.

Тортури у поліції Кагарлика: історія скандалу

  • У ніч на 24 травня у Кагарлику на Київщині оперуповноважений поліції Сергій Сулима та начальник сектору поліцейського відділення Микола Кузів у службовому кабінеті з застосуванням насильства кілька разів зґвалтували жінку, яку викликали до відділення поліції як свідка.
  • 26 травня їм повідомили про підозри. Оперуповноважений підозрювався у зґвалтуванні, вчиненому групою осіб (ч. 3 ст. 152 Кримінального кодексу України). Начальник одного із секторів відділення поліції підозрювався у співучасті у зґвалтуванні, вчиненому групою осіб, та перевищенні влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, що супроводжувались насильством (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 152, ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України).
  • Також 26 травня суд взяв під варту обох поліцейських без права на внесення застав. Голова Нацполіції Ігор Клименко звільнив Сулиму і Кузіва з поліції.
  • У червні слідчі змінили кваліфікацію злочину: статтю 365 "перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу" Кримінального кодексу перекваліфікували на статтю 127 "катування за попередньою змовою групою осіб".
  • 2 липня слідчі ДБР повідомили про підозру ще двом правоохоронцям та виявили нові факти катувань людей у Кагарлицькому відділенні поліції, загалом у справі фігурують 4 працівники відділення.