У Рівному відкрили справу проти мера через ромів /фото pl.com.ua

Правоохоронці у Рівному відкрили кримінальне провадження стосовно мера міста Олександра Третяка. Причиною тому стало його скандальне висловлювання щодо ромів.

Про це повідомляє РБК-Україна.

У поліції зазначили, що провадження відкрили за фактом умисних дій, спрямованих на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності.

Відео дня

Санкція статті передбачає штраф від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що приблизно становить 3400-8500 гривень, або ж обмеження волі на строк до п'яти років із забороною обіймати деякі посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Читайте такожНа Закарпатті група ромів жорстоко побила учасника АТО: деталі інциденту та фото

Скандал у Рівному через ромів

У червні мер Рівного Олександр Третяк запропонував упакувати ромів в автобус і вивезти їх на Закарпаття через "нахабну поведінку". За його словами, в місті погіршилася ситуація з безпекою. Мер зустрів ромів на вулиці й дав їм пару годин, щоб вони поїхали з міста.

"Я бачу, що йде до того, що ми зробимо радикально: всіх упакуємо в автобус і вивеземо в їх рідне Закарпаття", - заявив Третяк,

Наступного дня міський голова вибачився за свої слова, заявивши, що дуже емоційно відреагував на запитання журналіста через численні скарги від мешканців Рівного.

Раніше у схожий скандал встряв мер Івано-Франківська Руслан Марцінків. Пізніше він пояснив, що роми в місті створювали соціальну напругу.

Представники громадської організації "Товариство ромів Закарпаття" направили позов до суду і вимагають відшкодування моральної шкоди за "мову расової та етнічної ненависті" щодо національної меншини.

Крім того, на слова Марцінківа відреагували в ООН. В організації занепокоїлися через дискримінацію за національною ознакою.