Одна з вимог до учасників ринку – прозора структура власності / фото НБУ

З 1 липня 2020 року український страховий ринок перейде під регулювання Національного банку. Регулятор роз'яснив, які основні зміни чекають на компанії та їхніх клієнтів вже цього літа.

Читайте такожСтраховий ринок України після переходу під контроль НБУ через пару років стане зовсім іншим - експертЯк пише UBR.ua, нове регулювання буде передбачати відповідний перехідний період, який буде враховувати реальний стан ринку.

Одна з заявлених вимог до учасників ринку – прозора структура власності, розкриття кінцевих бенефіціарів власників, а також відповідальності власника за діяльність компанії.

Відео дня

Також серед нововведень НБУ – посилення вимог до оцінки якості активів, формування резервів, капіталу та його структури, вимог до обліку і звітності страховиків, зовнішнього аудиту та розкриття інформації.

Крім того, регулятор перевірить виконання розпорядження Нацкомфінпослуг № 850 щодо достатності капіталу за результатами першого півріччя 2020 року.

Зазначається, що з'являться такі суб'єкти, як спеціалізовані перестраховики, а також ряд компаній, що здійснюють діяльність зі страхування відповідальності, страхування кредитів та поручительств. Для них розмір капіталу буде 48 мільйонів гривень.

Серед змін передбачається додатковий нагляд в страхових компаніях. У НБУ вважають, що у компаній повинен бути орган нагляду, функцію якого, як правило, виконує наглядова рада: він повинен визначати стратегію розвитку, політику компанії, визначати стратегічні завдання для менеджменту.

Для страхових компаній, які будуть належати до категорії значущих (залежно від їхнього розміру, ризикованості діяльності і т. д.), буде діяти вимога про наявність незалежних директорів.

Ще у новій моделі регулювання буде включений величезний новий блок розкриття інформації та донесення її безпосередньо споживачеві.

Серед інших вимог буде розкриття вартості страхового продукту окремо від інших продуктів і послуг у разі пакетних продажів, обов'язкове розкриття розміру комісій, які повинні або відніматися «з», або додаватися до» встановленої премії, і будь-яких інших комісій, які підлягають сплаті споживачем.

Раніше УНІАН повідомляв, що страхові компанії з 1 липня автоматично отримають ліцензію.