Гра Justice Online, в якій китайські гравці готові витрачати великі гроші / deviantart.com

Гравець Лу Моу з китайської провінції Сичуань був фанатом багатокористувацької рольової онлайн-гри Justice Online. У ній він створив власного персонажа, в розвиток якого за весь час гри вклав близько 10 млн юанів – $1,4 млн.

Лу Моу не міг часто грати, тому він на деякий час передав персонажа своєму другу на ім'я Лі Моучен. Повертати доступ до персонажа безкоштовно друг відмовився і призначив викуп в $55 тисяч (338 тисяч юанів). Про це повідомляє портал Abacusnews.

Геймплей Justice Online

Лу Моу відмовився платити за власного комп'ютерного героя і тоді його друг вирішив продати персонажа іншим гравцям. Однак тимчасовий власник віртуального героя помилився і замість 338 тисяч юанів виставив ціну в 3888 юанів, тобто всього $552. За словами самого Лі, це відбулося через перевтому, яка була викликана довгою ігровою сесією. В результаті героя помітив і придбав на торговому майданчику інший гравець. А обдуреному Лу Моу довелося подати у верховний суд провінції Сичуань і на свого друга Лі Моучена, і на корпорацію NetEase — видавця Justice Online.

Засідання суду провінції Сичуань у справі про продаж героя з Justice Online / gameapps.hk

Цікаво, що судді розглянули справу. За підсумками судового розгляду компанія NetEase скасувала покупку персонажа і повернула його первісному власнику. Але при цьому суд зобов'язав позивача виплатити компенсацію в 90 тисяч юанів (близько $13 тисяч) гравцю, який придбав героя за $552— оскільки той не порушив жодних правил, коли купував персонажа.

Надалі в соціальних мережах суд провінції Сичуань представив цю справу як показовий приклад захисту цифрового майна — і як нагадування гравцям про те, що їм не потрібно витрачати занадто багато грошей на ігри.

Нагадаємо, в Китаї неповнолітнім заборонили проводити за відеоіграми більше півтора годин в день по буднях і трьох годин на день у вихідні. Також для них ввели заборону на ігри з 22:00 до 08:00. Крім того китайські влади обмежили суму грошей, яку неповнолітні можуть перевести на свої рахунки в онлайн-іграх. Геймери у віці від 8 до 16 років можуть поповнювати рахунок тільки на 200 юанів ($29) в місяць. Максимальна щомісячна сума для гравців від 16 до 18 років складе 400 юанів ($57).