Торт із полуницею - рецепт / фото ua.depositphotos.com

Полуничний торт – дуже смачний, повітряний та надзвичайно красивий десерт, який прямо-таки тане в роті.

Читайте такожНіжно-освіжаючий Лимонний пиріг: рецепт неймовірного десерту

У сезон збору неймовірно ароматної полуниці було б гріхом не приготувати з неї яку-небудь випічку. До того ж такий торт, крім того, що незрівнянно смачний, ще й дуже вишуканий та ефектний.

Відео дня

Літній, соковитий та ароматно-полуничний торт буде справжньою окрасою святкового столу, а також стане прекрасним солодким доповненням до чаювання у сімейному колі або з друзями.

Бісквітний торт з полуницею та збитими вершками

Для бісквіта

  • Яйця курячі – 3 шт.
  • Цукор – 90 г
  • Борошно пшеничне – 45 г
  • Какао порошок – 18 г

Для крему

  • Вершки 35% – 600 мл
  • Згущене молоко – 5 ст.л.
  • Желатин порошковий – 1,5 ст.л.
  • Вода – 50 мл

Додатково

  • Полуниця свіжа – 200 г

Спершу готуємо бісквіт. Білки відділимо від жовтків. Збиваємо білки з дрібкою солі. Щойно стала з’являтися пінка, по 1 ст.л. додаємо цукор. Збиваємо до стійких піків – тобто доти, щоб у разі, коли перевернути посудину, білки не випадали.

Додаємо по 1 жовтку, збиваючи масу після кожного. Потім всипаємо борошно, змішане з какао. Акуратно перемішати, намагаючись якомога менше осадити тісто.

Викладаємо тісто у форму (діаметр – 18 см), дно якої застелене пергаментом. Змащувати маслом не треба.

Випікаємо в розігрітій до 170°C духовці хвилин 30-40. Орієнтуватися слід по своїй духовці.

Як приготувати смачний Полуничний торт / фото ua.depositphotos.com

Щойно бісквіт буде готовий, виймаємо його з духовки і перевертаємо дном догори, і в такому вигляді охолоджуємо. Таким чином бісквіт точно не опаде.

Коли бісквіт охолоне повністю, починаємо готувати крем. Желатин заливаємо водою, розмішуємо й відставляємо вбік.

Потім збиваємо охолоджені вершки до впевнених піків. Тут важливо не перестаратися, інакше можна отримати сироватку й масло замість крему.

Збивши вершки, додаємо згущене молоко. Також додаємо попередньо розтоплений у воді желатин, який потім нагріли на водяній бані.

Збиваємо, щоб усе об’єдналося – робити це треба швидко, тому що крем швидко схоплюється, й буде грудочками.

Бісквіт розрізати на 3 частини. На нижню нанести частину крему, поверх крему – полуницю, нарізану пластинами. Так збираємо весь торт. Верхня частина бісквіта повинна бути без полуниці.

Обмащуємо торт з усіх боків кремом. Можна прикрасити за власним бажанням. Прибираємо в холодильник мінімум на 3 години, а краще – на ніч.

Йогуртовий торт з полуницею

Для бісквіта

  • Яйця – 3 шт.
  • Цукор – 200 г
  • Борошно – 160 г
  • Розпушувач – 0,5 ч.л.

Для йогуртового шару

  • Йогурт полуничний – 900 г
  • Желатин – 45 г
  • Вода кип'ячена холодна – 150 мл
  • Полуниця – 600 г
  • Цукор – 200 г

Для обсипання

  • Кокосова стружка – за бажанням

Для приготування бісквіта збити яйця з цукром до побіління маси, додати просіяне з розпушувачем борошно. Акуратно вмішати борошно в яєчну масу.

Форму діаметром 22-24 см застелити пергаментом і вилити тісто.

Розігріти духовку до 180°C і пекти бісквіт 30-35 хвилин. Готовність бісквіта перевірити дерев’яною шпажкою і натиснувши пальцем на поверхню, вона повинна пружинистою. Бісквіт перекласти на решітку й остудити.

Желатин висипати в піалу та залити холодною водою, для набухання, на 30 хвилин. Помити й порізати полуницю.

Йогурт слід трохи прогріти на водяній бані. Набряклий желатин перекласти в ківш та прогріти на вогні до розчинення, але не кип’ятити. Цівкою вливати желатин у теплий йогурт і добре розмішувати – до злиття в однорідну масу. Також додати цукор за смаком.

Торт з полуницею - як приготувати / фото ua.depositphotos.com

Коли охолоне бісквіт, розрізати його на 2 частини. Взяти плоску тарілку та обідок від форми, в якій випікався бісквіт. Покласти бісквіт у центр тарілки, потім поставити ободок і розкласти по колу нарізану полуницю. Частину полуниці розрізати слайсами – для кола, а решту полуниці, більш дрібну, розрізати довільно.

На бісквіт викласти трохи полуниці та залити її йогуртовою масою. Поставити в холодильник на 20 хвилин.

Другу частину бісквіта нарізати невеликими кубиками. У йогуртову масу викласти шматочки бісквіта й решту полуниці. Акуратно перемішати.

Дістати форму з холодильника і вилити в неї решту йогуртувої суміші. Зверху можна посипати торт кокосовою стружкою й трохи прикрасити полуницею. До повного застигання торт прибираємо в холодильник на 3-4 години, а краще на ніч.

Коли все добре застигне, акуратно пройтися по обідку ножем і зняти його. Тепер можна розрізати його ножем і смакувати неймовірно смачним тортом.

Торт "Фрезьє"

Для бісквіта

  • Яйця – 3 шт
  • Цукор – 100 г
  • Борошно – 50 г
  • Ванільний цукор – 10 г
  • Крохмаль картопляний – 25 г
  • Розпушувач тіста – 1 ч.л.

Для крему

  • Молоко – 900 мл
  • Яйця – 3 шт
  • Масло вершкове – 50 г + 150 г для збивання 200 г
  • Цукор – 300 г
  • Ванільний цукор – 10 г
  • Борошно – 25 г
  • Крохмаль картопляний – 25 г
  • Желатин – 2 ст.л.
  • Вода для желатину – 75 мл

Для просочення

  • Вода – 75 мл
  • Цукор – 50 г
  • Для начинки
  • Полуниця – 600-800 г

Для оформлення

  • Шоколад чорний – 100 г

Готуємо бісквіт. Яєчні білки акуратно відокремлюємо від жовтків. Білки збиваємо до отримання пишної білої маси.

Поступово всипаємо до білків половину норми цукру, продовжуємо збивати білки з цукром до ущільнення і стійких піків. Щоб перевірити готовність збитих білків, схиляємо або перевертаємо миску. Маса правильної консистенції повинна залишатися нерухомою.

В іншому посуді до жовтків додаємо решту цукру і ванільний цукор. Збиваємо міксером жовтки з цукром до моменту значного освітлення маси та збільшення обсягу (близько 4-5 хвилин).

До білків поступово, порціями, вводимо жовтки й акуратно перемішуємо легкими рухами від низу до верху.

Окремо з’єднуємо борошно, крохмаль і розпушувач, просіюємо через дрібне сито.

Поступово вводимо суху суміш до яєчної маси, рухом знизу вгору.

Вимішуємо бісквітне тісто дуже акуратно, щоб воно залишилося пишним і не осіло.

Полуничний торт - рецепт / фото ua.depositphotos.com

Деко застилає папером для випічки. Розміщуємо на нього кільце від рознімної форми діаметром 22-24 см. Виливаємо в форму половину тіста.

Випікаємо бісквіт у добре розігрітій духовці при температурі 180°C 10-15 хвилин (до "сухого сірника"). Теж саме і з рештою тіста.

Випечені бісквітні коржі охолоджуємо.

Готуємо заварний крем. Вливаємо молоко в каструлю, додаємо половину порції цукру, ванільний цукор. Відправляємо на плиту й доводимо молочну суміш до кипіння.

В окремій ємності з’єднуємо яйця, крохмаль, борошно і решту цукру. Енергійно розтираємо суміш вінчиком.

Потім тонкою цівкою поступово вливаємо в яєчну суміш гаряче молоко, інтенсивно перемішуючи масу.

Переливаємо отриману суміш назад у каструлю. Відправляємо на повільний вогонь. Весь час безперервно розмішуємо масу (особливо на дні).

Щойно заварний крем почне закипати (на поверхні будуть з’являтися бульбашки повітря), знімаємо з плити. Додаємо в гарячу масу 50 г м’якого вершкового масла, перемішуємо до повного розчинення, потім повністю охолоджуємо заварний крем.

Готуємо цукровий сироп для просочення бісквіта. Змішуємо воду з цукром, доводимо до кипіння, помішуючи, поки цукор повністю не розчиниться, потім даємо сиропу повністю охолонути.

Для крему мусліну збиваємо 150 г м’якого вершкового масла до побіління і пишності, потім поступово, порціями, вводимо остиглий заварний крем та збиваємо міксером до однорідності.

Желатин заливаємо 75 мл заздалегідь прокип’яченої холодної води. Залишаємо для набухання. Набряклий желатин прогріваємо до розчинення на водяній бані або іншим зручним способом. Але в жодному разі не кип’ятити.

Вливаємо ще теплу желатинову масу тонкою цівкою в крем муслін й активно збиваємо за допомогою міксера до однорідного стану.

Читайте такожСмачно, як у дитинстві: рецепт найкращих "Горішків" зі згущеним молоком

Збираємо торт "Фрезьє". Стінки рознімної форми прокладаємо пергаментним папером. Робимо паперові бортики із запасом, бо торт буде вищим від форми.

На дно укладаємо нижній бісквітний корж, просочуємо його цукровим сиропом.

Полуницю заздалегідь потрібно промити й обсушити (краще вибирати ягоди приблизно однакового розміру). Розрізаємо ягоди полуниці навпіл.

Викладаємо половинки ягід впритул по бортику форми.

Викладаємо на корж трохи крему. У центр торта розкладаємо цілу полуницю, ніби вдавлюючи ягоди в кремовий прошарок.

Зверху викладаємо крем і дуже ретельно заповнюємо кремом проміжки між ягідними половинками. Трохи крему залишаємо для верхнього коржа.

Накриваємо другим бісквітним коржем, злегка придавлюємо, просочуємо його цукровим сиропом. Зверху наносимо крем, що залишився. Потім прибираємо бісквітний торт з масляно-заварним кремом і полуницею на ніч або на 6-8 годин у холодильник.

Щойно верхній шар торта застигне, знімаємо роз’ємний борт. Акуратно відокремлюємо папір. Посипаємо Полуничний бісквітний торт шоколадною стружкою. Прикрашаємо отриманий десерт свіжою полуницею.