На Закарпатті розповіли про збитки від негоди / фото facebook.com/UA.National.Police

Попередня вартість збитків інфраструктурі від негоди на Закарпатті становить 125 млн гривень.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Закарпатської облдержадміністрації Олексій Петров.

Читайте такожЗатоплені села та зруйновані дороги: що відбувається на Західній Україні

Відео дня

«За оперативною інформацією, найбільше від паводку постраждав Рахівський район», - відзначив він.

За словами Петрова, через сильні зливи 23 червня відбулося різке підвищення рівня води на річці Тиса, подекуди на 4-5 метрів. На окремих ділянках автомобільних доріг відбулися переливи паводкових вод, затоплення дворогосподарств, відключення енергопостачання, руйнування окремих ділянок автомобільних доріг та водогосподарських об’єктів.

«Попередня вартість інфраструктурних збитків в області – це зруйновані дороги місцевого та державного значення, берегоукріплення, дамби, мости – 125 мільйонів гривень», - зауважив голова Закарпатської ОДА і додав, що які збитки повінь завдала будинкам і дворогосподарствам, наразі невідомо, їх підраховуватимуть спеціально створені комісії на місцях.

Також Петров оглянув також дорогу державного значення Н-09 Мукачево-Рогатин за селищем Ясіня. «Тут річка підмила берег, і частина автошляху обвалилися. Рух транспорту на сьогодні відновлено, машини їздять однією смугою. Дорожні служби, щоб не відбулося більше руйнування дороги, укріпили берег, підсипали його великогабаритним камінням», - повідомив голова Закарпатської ОДА.

Загалом, за його словами, негативних наслідків стихії зазнало 12 населених пунктів у трьох районах Закарпатської області.

«На сьогодні ситуація контрольована. Рівень води у верхній частині Тиси знизився, переливи через дороги припинились», - відзначив він.

Проте, за його словами, у даний момент є загроза переливу пониженої ділянки дороги у Хустському районі, наразі ведеться спостереження.

«Сили і засоби продовжують перебувати у стані підвищеної готовності. Пік паводкової хвилі проходить у районі Тячева. До кінця дня очікуємо, що хвиля пройде на території області у напрямку до угорського кордону», - додав голова Закарпатської ОДА.

Наразі продовжується активне регулювання паводкових вод за допомогою шлюзів, каналів та водовипусків, працює насосна техніка.

«Після спаду рівня води, комісіями органів самоврядування буде здійснено обстеження та відповідний обрахунок збитків, за результатом чого будемо приймати рішення щодо звернення до Кабінету міністрів України про надання допомоги та відновлення пошкоджених об’єктів інфраструктури», - резюмував він.