Луценко впевнений у причетності РФ до інцидентів із активістами / фото УНІАН

Напади на проукраїнських активістів на півдні України пов’язані між собою і, ймовірно, є реалізацією чергового плану з дестабілізації країни.

Про це заявив генпрокурор Юрій Луценко під час спільного брифінгу СБУ та ГПУ щодо завершення досудового розслідування у справі народного депутата Надії Савченко та керівника "Офіцерський корпус" Володимира Рубана про підготовку теракту у Києві, повідомляє ТСН.

"З огляду на останні події на півдні України, де ми бачимо фактично об'єднаний ланцюг нападів на проукраїнських громадських активістів, я не виключаю, що після плану "Б", який нейтралізували СБУ і військова прокуратура, я маю на увазі план Савченко, включається черговий план дестабілізації країни з метою організації обурення і ненависті до своєї ж держави. Під впливом того, що організовує країна-агресор", - сказав він.

Відео дня

Також Луценко зазначив, що Росія намагається приховати свою причетність до теракту, який готували Савченко та Рубан.

"Москва, як завжди намагається замести сліди, але військова прокуратура все чітко фіксує і за все настане час розплати. Це не смішна справа, це не політична справа - це справа про терористичний акт проти української держави, ниточки якої ведуть до вищого керівництва Російської Федерації", - наголосив генпрокурор.

Читайте такожВбивство "Сармата": чотирьом особам повідомлено про підозру

За словами глави ГПУ, нині відомі керівники військових частин, старші офіцери збройних сил РФ, в яких завантажувався смертельний вантаж для Савченко та Рубана. 

"Після того як інформація була оприлюднена у Верховній Раді України, заднім числом ці особи були переведені в інші місця несення служби", - запевнив Луценко.

Нагадаємо, 31 липня у Бердянську вбили ветерана АТО й активіста Віталія Олешка "Сармата". За словами очевидців, чоловіка вбили пострілом у спину з двоствольної рушниці на очах у дружини та друзів. Поліція затримала п'ятьох підозрюваних у вбивстві ветерана АТО у день вчинення вбивства на стаціонарному посту поліції у Василівці Запорізької області.

Того ж дня в Херсоні напали на місцеву активістку Катерину Гандзюк - чоловік чекав біля під'їзду і хлюпнув на дівчину невідомою рідиною. Жінка отримала опіки 30% тіла. Поліція опублікувала відео з підозрюваним у нападі.

Як з’ясували експерти, активістку у Херсоні облили концентрованою сірчаною кислотою. Нині Гандзюк екстренно перевезли літаком до Києва