За словами патріарха Філарета, Вселенський патріарх скликатиме собор для об'єднання трьох українських церков / фото УНІАН

На думку патріарха Філарета, єдина українська помісна церква безперечно отримає Томос про автокефалію, тому що Україна – канонічна територія Константинополя, а не Москви.

"Ми думаємо, що процес незворотній. Вселенський патріарх Варфоломій провів Архієрейський собор в Константинополі, на якому обґрунтували, що приєднання Київської митрополії до Московського патріархату у 1686-му році було незаконним та неканонічним. Тому Вселенський патріарх до цього часу визнає Україну територією, яка канонічно належить до Вселенського патріарху", - розповів патріарх Філарет "Голосу Америки".

Читайте такожПорошенко натякнув, що УПЦ МП мусить змінити назву після надання Україні томосу на автокефалію

Відео дня

За словами патріарха Філарета, Вселенський патріарх скликатиме собор для об'єднання трьох українських церков - Української Православної Церкви Київського Патріархату, Української Автокефальної Православної Церкви і частини Української Православної Церкви Московського патріархату. Але цьому передуватиме два рішення - рішення про недійсність анафеми проти патріарха Філарета та надання Томосу про автокефалію Української Православної Церкви.

"Накладена на мене в 1997 році […] анафема має політичне підґрунтя, а за політичні наміри анафема не накладається. Анафема накладається за єресь, за розкол, за відступлення від морального вчення християнського чи за грубе порушення канонів. А я нічого цього не робив. Тому претензій до мене з цього боку немає", - пояснює патріарх Філарет. За його словами, рішення про недійсність анафеми повинні прийняти патріарх і синод Константинопольської церкви.

"Друге рішення, яке ми чекаємо, - надання Томосу про автокефалію української православної церкви на тій підставі, що Україна є канонічною територією Константинополя, а не Москви", - додає патріарх.

Він також уточнює, що до Вселенського патріарха звернулись 41 архієрей Київського патріархату, 12 архієреїв Автокефальної церкви і 10 архієреїв Московського патріархату. Всі вони висловили бажання утворити єдину помісну церкву. З 10 архієреїв Московського патріархату тільки двоє відкривають свої імена через побоювання реакції з боку Москви.

Нагадаємо, 20 вересня президент України Петро Порошенко наголосив, що процес надання українській православній церкві томосу на автокефалію виходить на фінішну пряму.