Ілюстрація / REUTERS

У Берліні сьогодні, 11 грудня, відбудеться зустріч радників лідерів країн «нормандського формату» (України, Німеччини, Франції та Росії) щодо ситуації в районі Керченської протоки та Азовського моря.

Про це УНІАН стало відомо з дипломатичних джерел.

Як повідомляв УНІАН, 1 грудня речник німецького уряду Штеффен Зайберт повідомив журналістів, що федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Росії Володимир Путін під час саміту зустрічі на саміті "Великої двадцятки" в Буенос-Айресі домовилися провести переговори щодо ситуації в Азовському морі у «нормандському форматі» на рівні радників.

Відео дня

Читайте такожДо десяти країн ЄС підтримують додаткові санкції проти РФ за агресію в Керченській протоці – журналіст

2 грудня президент України Петро Порошенко в інтерв’ю France 24 заявив, що Україна візьме участь у зустрічі Нормандського формату на рівні політичних радників для деескалації ситуації.

«Ця пропозиція попередньо була погоджена зі мною як президентом України під час телефонної розмови з канцлером Німеччини, і ми, безумовно, візьмемо участь у зустрічі Нормандського формату на рівні політичних радників, на яку ми ставимо термінове питання – вимогу до РФ повернути наших військових, кораблі та відкрити Керченську протоку», - сказав Порошенко у відповідь на запитання, чи готова Україна до обговорення ситуації в Нормандському форматі на рівні радників, про які повідомила федеральний канцлер ФРН Ангела Меркель.

Довідка УНІАН, вранці 25 листопада Росія заблокувала проходження до Керченської протоки українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з порту Одеса до порту Маріуполь.

При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всіх полонених було заарештовано так званим "судом" у Криму, після цього їх перевезли до московських слідчих ізоляторів "Лефортово" і "Матроська тиша".