Російська мова більше не має регіонального статусу в Харківській області / фото forumdaily.com

Харківська обласна рада минулого тижня проголосувала за скасування свого рішення від 2012 року, яке надало російській мові статус регіональної.

Читайте такожЕксперт розповів, коли відбудеться похорон ідеї "русского міра"

Про це у Facebook повідомив депутат Харківської облради Дмитро Булах.

Відео дня

«Минулого тижня облрада проголосувала за скасування деяких своїх попередніх рішень. Серед них одне ідіотське та одіозне. Рішення від 2012 року про те, як і де вживати російську мову. Тобто фактична регламентація його регіонального статусу», - зазначив він.

За його словами, рішення про скасування було консолідованим - за нього проголосувало 3/4 всіх депутатів і навіть більшість фракцій «Опоблоку» та «Відродження».

Булах також надав посилання на відповідне рішення облради, прийняте 6 грудня. Рішення про надання російській мові регіонального статусу було прийняте облрадою 30 серпня 2012 року.

У липні повідомлялося, що в Миколаївській області російську мову через суд позбавили статусу регіональної.

Нагадаємо, в лютому цього року Конституційний Суд України визнав закон «Про засади державної мовної політики» (відомий як «закон Ківалова-Колесніченка») таким, що не відповідає Основному закону. Подання про конституційність закону надійшло до КСУ в липні 2014 року; у жовтні було відкрито провадження у справі щодо його відповідності Конституції.

Довідка УНІАН. Закон «Про засади державної мовної політики» набув чинності 10 серпня 2012 року. Ним передбачено, що у 13 регіонах України російська мова отримує статус регіональної, який практично прирівнює її до державної. Закон дозволяє використовувати в офіційному діловодстві не українську мову, а ту, на якій у конкретному регіоні розмовляє не менше 10% жителів.

У свій час ухвалення прийняття закону викликало хвилю протестів по всій Україні. Опозиція заявляла, що закон прийнято з істотними порушеннями. Верховна Рада 23 лютого 2014 року визнала таким, що втратив чинність, закон про основи державної мовної політики " від 3 липня 2012 року. Однак тодішній в. о. президента України і голова Верховної Ради Олександр Турчинов відмовився схвалити скасування цього закону.