Ілюстрація / REUTERS

Європейський Союз має намір на початку 2019 року відправити в Україну місію з оцінки потреб регіонів, що постраждали від агресії Російської Федерації в Азовському морі.

Про це йдеться у спільній заяві Європейського Союзу та України за підсумками проведення п'ятого засідання Ради асоціації сьогодні у Брюсселі.

"Рада асоціації закликала Росію негайно повернути захоплені українські судна та звільнити 24 затриманих військовослужбовців, а також забезпечити безперешкодне та вільне проходження через Керченську протоку в Азовське море і з нього у відповідності з міжнародним правом", - йдеться у заяві.

Відео дня

Читайте такожБільшість країн ЄС готові застосувати санкції проти Росії - Порошенко

У цьому зв'язку сказано, що Європейський Союз продовжуватиме уважно відслідковувати ситуацію і налаштований діяти належним чином у тісній координації зі своїми міжнародними партнерами.

"Рада асоціації обговорила можливості надання спрямованої допомоги ЄС регіону Приазов'я. ЄС висловлює готовність вжити заходів для посилення подальшої своєї підтримки, зокрема в інтересах постраждалих регіонів України. У цьому контексті ЄС планує направити місію з метою проведення оцінки до України на початку 2019 року", - сказано у заяві.

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада Росія заблокувала проходження в Керченську протоку українському буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід із Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч.3 ст.322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Усіх полонених було заарештовано так званим «судом» у Криму, після чого їх перевезли до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».