Ілюстрація REUTERS

Припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією грає на руку Росії.

Таку думку висловив колишній голова Служби зовнішньої розвідки України та військовий експерт Микола Маломуж під час чату на "Главреді".

"Поки ми просто політично припиняємо дію цього договору. А хотілося б розуміти і перспективи", – зазначив він.

Відео дня

Маломуж заявив, що пішов би іншим шляхом: скасував тільки ті позиції цього договору, які невигідні Україні. У першу чергу, це стосувалося самої назви договору: там недоцільне слово "дружба".

Читайте такожГенсек ОБСЄ припустив загострення конфлікту між Росією та Україною

"Ті положення, які є вигідними Україні, не варто було скасовувати. Тобто я говорю про часткову денонсацію. Свого часу ми готували цю угоду (президент України, наше МЗС тощо), і тоді ставилося питання про чітке визначенні кордонів нашої держави, включаючи Крим. Саме тоді і ми, й Росія визнали, що Крим є частиною України. А якщо ми розриваємо цю угоду, РФ дуже активно й ефективно буде маніпулювати тим, що договір не діє, тому визначення кордонів, яке було закріплено цією угодою, відтепер не має юридичного статусу. Це дозволить Росії стверджувати, що Крим належить їй, що немає чітко визначених кордонів, немає жодного документа, який би свідчив про те, що Крим – український", – пояснив екс-глава розвідки.

Крім того, можна очікувати, що Росія буде маніпулювати не тільки в питаннях Криму, але і в питаннях Донецька, Луганська та інших регіонів, додав він.

"Вважаю, що такого не можна допускати. Зрозуміло, що Україна не допустить, але підстави для юридичних маніпуляцій, в тому числі на міжнародному рівні, в Росії тепер будуть, й це точно станеться", – упевнений експерт.

Тому, виходячи з політичної кон'юнктури, цей договір не можна було скасовувати повністю, Маломуж заявив: "Треба було скасувати невигідні для України положення. І, напевно, ті положення, які закріплювали кордони, статус, українські території, повинні були залишитися, поки не з'явився новий відповідний договір. А так це певною мірою підриває юридичні позиції України".

Довідка УНІАН. Росія в березні 2014 року після введення військ анексувала український Крим, організувавши "референдум" з його самовизначення. Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% висловилися за приєднання Криму до Росії.

18 березня в Кремлі був підписаний так званий "договір" про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя. Країни Заходу не визнають анексію Криму і ввели низку економічних санкцій проти РФ.