Філарет закликав викорінити назву Православна церква України / Фото УНІАН

У мережі з'явився аудіозапис, на якому нібито патріарх Філарет називає наступну мету для Православної церкви України. 

Запис виступу Філарета розповсюдив проросійський сайт "Союз православних журналістів".

"Коли ми об'єднаємось, ми поставимо питання про визнання Київського патріархату. Щоб нас рахували не як київська митрополія, і предстоятель не митрополит, а предстоятель - патріарх. Це наша мета. Як у свій час була мета отримати автокефалію – отримали. Тепер наступна мета – досягти, щоб Українську церкву визнали патріархатом. І ми досягнемо цього, тільки не треба мати сумнів", – сказав він, судячи із опублікованого запису.

Відео дня

Також на ньому можна почути нібито слова почесного патріарха про те, що томос про автокефалію було передано не ПЦУ, а конкретно Київському патріархату.

"... Яка нова церква? Церква не нова, а церква, яка існувала вже понад 25 років", - каже нібито Філарет.

Читайте такожПатріарх Філарет заявляє, що отримання томосу є ще не остаточною перемогою

Також нібито почесний патріарх заявив: "А якщо б не існувала ця церква Київського патріархату, то хто б взяв Томос? Ці два московські єпископи без парафій? Або ця Автокефальна церква, яка має 500 парафій? Зрозуміло, що вони дали томос Київському патріархату! Тому це не нова церква. Тому цю термінологію, що це нова церква, слід уникати і не використовувати".

Судячи із запису, Філарет розкритикував назву Православна церква України.

"Православна церква України - це не наше ім'я. Ми - Українська православна церква... Православна церква в Україні означає, що це не домінуюча церква, а лише одна з церков в Україні", – сказав він.

Почесний патріарх також звернувся до відповідального за офіційний сайт Київського патріархату: "Михайле, ви там працюйте, пишіть в інтернеті. Ну, в наших власних джерелах інформації не повинно бути жодної Православної церкви України. Варто згадувати Українську православну церкву, а не Православну церкву України. 

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об'єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної Православної церкви України.

6 січня в соборі Святого Георгія у Стамбулі вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про надання автокефалії ПЦУ її предстоятелю Епіфанію.