Януковичу оголошують вирок суду / фото УНІАН

Росія використала екс-президента України Віктора Януковича з метою легалізації анексії Криму.

Як передає кореспондент УНІАН, про це йдеться у вироку Януковичу у справі про вчинення державної зради та інших злочинів, який наразі зачитує суддя Оболонського райсуду Києва Владислав Девятко.

Девятко зазначив, що РФ визначила Януковичу роль, яка полягала у вчиненні протиправних дій від його імені, як начебто легітимного президента України, аби легітимізувати вторгнення російських Збройних сил на територію Криму та виправдати окупацію цієї території.

Відео дня

«Діючи на виконання вказівок представників влади Росії, реалізуючи відведену йому роль, Янукович 1 березня 2014 року, перебуваючи у невстановленому місці на території Росії, всупереч вимогам статей Конституції України, усвідомлюючи агресію РФ проти України, для створення уявлення про легітимність дій РФ в Криму та надання видимості законності окупації Криму, надав представникам влади Росії письмову заяву нібито легітимного президента України”, - йдеться у вироку.

Читайте такожВ Оболонському райсуді Києва оголошують вирок Януковичу - онлайн-трансляція

Після цього суддя процитував відомий лист Януковича до президента РФ Володимира Путіна, який є наразі ключовим доказом обвинувачення у даній справі.

«Такими діями Янукович надав Росії допомогу для ведення підривної діяльності проти України», - сказано у вироку.

Також у документі йдеться, що Янукович усвідомлював протиправність своїх дій.

Як повідомляв УНІАН, Януковича звинувачують у державній зраді, пособництві представникам влади Росії в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією, веденні агресивної війни, тобто в злочинах, передбачених ч. 1 ст. 111, ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 110, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України.

29 червня 2017 року колегія Оболонського райсуду Києва задовольнила клопотання сторони обвинувачення про спеціальне судове провадження у справі Януковича.

Прокурори просять суд призначити Януковичу покарання у вигляді 15 років позбавлення волі.