Путін щосили заважатиме Україні проводити реформи і розвивати економіку / фото УНІАН

У Заходу вистачає реально діючих механізмів, які здатні приборкати агресивну політику Кремля, змусивши Росію забратися з України, Сирії та інших країн.

Про це російський політолог Дмитро Орєшкін заявив під час чату на Главреді.

"Звичайно ж, у Заходу є механізми. Наприклад, він може почати війну. Але цього не підтримають ні західні виборці, ні західні еліти", - зауважив Орєшкін.

Відео дня

За його словами, у Заходу є велика перевага - він може грати в довгу. У нього є економічні, соціокультурні та фінансові переваги.

"А Путін в довгу грати не може. Так, він змусив рахуватися із собою в Сирії. Але скільки це коштувало Росії і в грошах, і в людських життях, особливо ніхто не підраховував. Так що я думаю, що ті кошти, які є в арсеналі у Заходу, він ніколи не задіє. Він не буде ними користуватися. Але замість цього він запустить набагато більш тривалу і набагато менш пафосну, але досить ефективну юридичну "кишкомотальну машину", - пояснив політолог.

Він також прогнозує, що Україна буде судитися за "віджим" приватної власності в Криму, так як на це має повне право".

Читайте такожВійськова операція РФ в Білорусі стане потужним ударом по позиціях Путіна - політолог

"...будуть міжнародні суди. Буде і міжнародний суд, мабуть, вже в цьому році, по "Боїнгу". Це дуже серйозна процедура. Також Україна може судитися і з приводу "ЛНР" і "ДНР" - напевно, там теж була власність Ахметова і ще чиясь. Ці кроки, як і санкції, не будуть давати швидкого відгуку. Як правило, люди, особливо воюючі, хочуть виглядати патріотично, хочуть швидко нанести удар і перемогти, показавши себе орлом. Але Захід саме до таких людей ставиться насторожено. А ось нудна юридична штовханина навколо Азовського моря, навколо кримських питань і так далі буде працювати", – упевнений експерт.

Він зазначив: "Санкції - це не та цегла, що падає на голову і відразу вибиває людину. Вони - як цегла в кишені або рюкзаку: із ним йти важче, втомлюєшся швидше, ноша даремна, і ти, в кінці кінців, вимотуєшся. Захід саме цей спосіб використовує".

Так що приборкання Кремля буде тривалим процесом, але незворотнім. Причому Захід не буде поспішати, просто тому, що у західних партнерів України немає для цього нагальних - особистих - причин: "Може бути, когось це розчарує, але мені здається, що реальна політика влаштована приблизно так".

А тим часом Україні варто зосередитися на розвитку своєї економіки, рекомендує російський політолог.

"Найпростіший спосіб консолідації виборців - це війна, коли треба згуртуватися і дати відсіч. Я думаю, що в Україні це вже "проїхали". І Росія, схоже, це теж "проїхала". Консолідація за допомогою військових дій перестає працювати. А яка альтернатива? Тільки ефективні реформи і економічне зростання. Якщо Україна покаже приклад швидкого економічного зростання, успіх реальних економічних реформ, реальну демократію, тоді в Росії їй будуть заздрити. Цього Путін не хоче допустити, саме тому з усіх сил заважати Україні", - прогнозує Орєшкін.