Делегація ЄС відвідає українське Приазов'ї для оцінки впливу російської агресії / фото Kremlin.ru

Російський політолог Дмитро Орєшкін вважає, що президент РФ Володимир Путін більше "не буде пустувати" в Азовському морі, коли поряд — у Чорному морі — присутні сили НАТО.

Глава РФ — людина, яка глибоко зневажає різного роду документи та правові засади, він вірить у силу і гроші, розповів експерт під час чату на "Главреді".

За його словами, коли в Чорному морі з'являються американські і ще якісь есмінці, Путін задиратися не стане, знову-таки тому що є суттєва різниця у вагових категоріях, і він це прекрасно розуміє.

Відео дня

"У України абсолютно безпрограшна позиція, тому що за всіма правовими гарантіями, за всіма договорами Азовське море належить двом державам — Україні і Росії. Відповідно, і Керченська протока теж належить двом державам", — зазначив співрозмовник.

Читайте такожЕкс-депутат Держдуми заявивши про "великий успіх" України у питанні окупованого Новини

"І до тих пір, поки справа не виходила на міжнародний рівень, Путін міг діяти в своїх інтересах. Але, як тільки там з'являться міжнародні спостерігачі і есмінці, які будуть вести зйомку, які, може бути, навіть отримають мандат НАТО, щоб контролювати ситуацію, Путін відразу зрозуміє, що йому треба відступати", — підкреслив експерт.

Орєшкін додав, що якщо раптом на морі буде "гаряча" війна або якийсь черговий обстріл українських суден, то це буде для російського лідера контрпродуктивно.

"Тоді негайно Європейський Союз або навіть Генасамблея ООН (бо накипіло) можуть прийняти рішення про міжнародний контроль", — сказав політолог.

"Тому Володимиру Володимировичу доведеться зчепити зуби і допускати проходження українських кораблів через Керченську протоку, всіляко мотаючи їм нерви і лякаючи", — заявив він.

"Думаю, що в Азовське море натовські кораблі не підуть, тому що їм потрібно буде погоджувати шлях і отримувати дозвіл на проходження в це море від Росії (адже дві держави володіють морем), а Росія, звичайно ж, дозволу не дасть. Але, в будь-якому випадку, коли поряд присутній НАТО, Путін пустувати не буде", — вважає співрозмовник.

Раніше повідомлялося, що парламентська асамблея Ради Європи закликала Російську Федерацію надавати допомогу захопленим українським морякам у відповідності з вимогами міжнародного гуманітарного права, зокрема, Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.