Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування / фото УНІАН

Голова Верховної Ради Андрій Парубій підписав зміни до Конституції щодо курсу України на набуття членства в Євросоюзі та НАТО та передав цей закон на підпис президенту.

Як передає кореспондент УНІАН, спікер підписав закон на засіданні парламенту.

За словами Парубія, він отримав інформацію, що “відбуваються спроби на підставі статті 48 Регламенту Верховної Ради подати проекти постанов про скасування рішення Верховної Ради про прийняття закону по внесення змін до Конституції України”.

Відео дня

Парубій наголосив, що отримав роз’яснення юристів Апарату ВР та регламентного комітету про те, що зміни до Конституції розглядаються за окремою процедурою, ніж інші законодавчі акти, і тому на них не поширюється норма про можливість внесення постанов щодо скасування рішення парламенту.

Парубій зазначив, що таким чином він має право невідкладно підписати закон і направити його на підпис президенту.

Голова ВР зазначив, що сьогоднішнє рішення парламенту є незворотнім, і ніхто не зможе поставити його під сумнів і змінити.

Читайте такожРада закликала НАТО надати Україні План дій щодо членства в Альянсі

Після цього він підписав закон.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 7 лютого, Верховна Рада ухвалила президентський закон про внесення змін до Конституції України щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору. Рішення підтримали 334 народних депутата.

Законом у преамбулі Конституції встановлюється, що Верховна Рада, піклуючись про зміцнення громадянської злагоди на землі України та підтверджуючи європейську ідентичність українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу країни, приймає цю Конституцію - Основний Закон України.

Статтею 85 передбачено, що до повноважень Верховної Ради належить визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та НАТО.

У статті 102 встановлюється, що президент є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та НАТО.

Статтею 116 визначається, що Кабінет міністрів забезпечує реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Євросоюзі та НАТО.

Водночас, із тексту Конституції виключається пункт 14 розділу XV "Перехідні положення". У ньому йдеться про те, що використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань можливе на умовах оренди в порядку, визначеному міжнародними договорами України, ратифікованими Верховною Радою.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.