Лайчак не бачить підстав не запроваджувати санкції проти РФ / фото УНІАН

Чинний голова Організації з безпеки і співробітництва в Європі, міністр закордонних справ і з європейських питань Словацької Республіки Мирослав Лайчак заявляє, що немає підстав не запроваджувати санкції проти Російської Федерації через ситуацію із захопленням українських моряків та блокуванням судноплавства в Керченській протоці.

Про це Лайчак повідомив перед початком засідання Ради Європейського Союзу на рівні міністрів закордонних справ у Брюсселі.

Читайте такожЛитва закликає Євросоюз активніше боротися з російською пропагандою

Відео дня

Зокрема, його запитали, чи обговорюватиме сьогодні Рада ЄС санкції проти Росії.

"Це включено до порядку денного. Так, як ви знаєте, це санкції проти осіб, які відповідальні за ситуацію у Керченській протоці і Азовському морі", - сказав голова ОБСЄ.

Також у нього уточнили, чи буде ухвалено відповідне рішення щодо запровадження санкцій.

"У мене немає підстав не вірити це", - наголосив Лайчак.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 18 лютого, Рада Європейського Союзу на рівні міністрів закордонних справ розгляне досягнення України у втіленні реформ перед виборами президента і Верховної Ради.

Перед засіданням високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні повідомила, що рішення про нові санкції проти Російської Федерації можуть бути ухвалені у наступні кілька тижнів. Також вона заявила про важливість збереження уваги на процесі втілення реформ в Україні у рік президентських і парламентських виборів.

Раніше, 15 лютого, президент України Петро Порошенко повідомив, що ЄС вже затвердив «азовський пакет» санкцій проти РФ через захоплення в полон українських моряків та суден й ухвалить його на початку наступного тижня.

Агентство Reuters з посиланням на два дипломатичні ресурси у Брюсселі поінформувало, що ЄС запровадить санкції проти 8 росіян.

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації щодо можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим «судом» у Криму, після чого їх відправили в московські СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».

Лефортовський райсуд Москви продовжив арешти захопленим українським військовим до кінця квітня.