Епіфаній пояснив роль "УПЦ МП" у структурі РПЦ / фото УНІАН

Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній пояснив, чому структурно колишня УПЦ МП належить до складу Російської православної Церкви.

Про це митрополит розповів в інтерв’ю «Українській правді».

Читайте такожПроцес триває: до ПЦУ перейшло вже понад 300 парафій колишньої УПЦ МП

Відео дня

«Вони не незалежна церква, а одна із митрополій РПЦ, як в Білорусі. Можливо, вони мають більше прав, ніж Білоруська православна Церква, але загалом, якщо відкриєте статут Російської православної Церкви, то там є розділ "Українська православна Церква". То чи це автокефальна незалежна церква, чи вона взагалі автономна, якщо її предстоятель є постійним першим членом Синоду Російської православної Церкви?», – зазначив Епіфаній.

Він наголосив, що останні заяви РПЦ робить навіть без участі митрополита Онуфрія і це свідчить про те, що вона «вже навіть не зважає на роль митрополита Онуфрія» – без його відома, без його участі приймаються звернення.

«Це свідчить про те, що вони повністю залежні від Російської православної Церкви», – сказав митрополит, зазначивши, що їхній керівний центр знаходиться в Москві.

«Якщо митрополит Онуфрій присутній на Синоді, є першим членом Синоду, то про що це свідчить? Я не є членом Священного Синоду Константинопольської церкви. У нас є томос, реальний документ, де прописано, що ми є автокефальною незалежною помісною православною Церквою», – додав Епіфаній.