Журналісти стверджують, що Олег Гладковський нібито отримував "відкати" за постачання висотомірів / фото УНІАН

Інформація щодо корупції в «Укроборонпромі», оприлюднена програмою "Наші гроші", "має ознаки маніпуляцій і є виявом заангажованої журналістики". Адже автори не навели у сюжеті точку зору Концерну, яку їм було надано за їхнім запитом.

Таку заяву оприлюднила прес-служба «Укроборонпрому».

«Підкреслюємо, що інформація про так зване семикратне підвищення ціни на прилади для Ан-26 є некоректною. В договорі з іноземним замовником було передбачено встановлення на два літаки комплектів висотомірів по три прилади у кожному. Згідно з умовами договору зазначені прилади мали бути замінені на нові, виготовлені не пізніше 2015 року. Українські авіаційні підприємства, до яких зверталися представники Концерну, повідомили про відсутність цих висотомірів. Єдиною компанією, яка погодилось доставити ці вироби, було ТОВ "АН-Сервіс". Їх було перевірено фахівцями ДП "410 завод ЦА" і представниками замовника», – йдеться в повідомленні.

Читайте такожСкандал із розкраданнями в "оборонці": правоохоронці не зверталися до журналістів щодо їх розслідування

Окремо в концерні зазначили, що інших фактів імпорту в Україну таких приладів (випуску після 2014 року) офіційно не зафіксовано. При цьому в «Укроборонпромі» не коментують питання доставки висотомірів в Україну, «оскільки підприємства Концерну не надавали послуги з логістики».  

«Водночас наголошуємо, що категорично некоректним є твердження журналістів щодо вартості товарів без повного розуміння ними усіх нюансів формування митної вартості. Про оптимальну ціну закупки свідчить те, що країна-замовник придбала ці прилади саме в української сторони, а не безпосередньо у виробника – РФ, яка є її партнером у Митному союзі і могла запропонувати власну ціну. Наголошуємо, що прибуток Концерну за цією поставкою був не менше рентабельності усього контракту. Виконання цього договору забезпечило роботою декілька тисяч працівників авіабудівної галузі України, а його загальна вартість становила близько $6 млн», – йдеться в заяві.

Як повідомляв УНІАН, напередодні, 4 березня, проект "Наші гроші з Денисом Бігусом" оприлюднили нову частину розслідування закупівель комплектуючих за завищеними цінами для підприємств "Укроборонпрому", згідно з яким чинний керівник державного концерну Павло Букін та колишній перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський нібито отримували "відкати" за постачання висотомірів для ремонту в Україні Ан-26 з Казахстану.

Довідка УНІАН. 25 лютого проект "Наші гроші з Денисом Бігусом" оприлюднив розслідування, в якому йшлося, що син першого заступника секретаря РНБО Гладковського нібито Ігор причетний до схем масштабного розкрадання бюджетних коштів в оборонному комплексі.

У розслідуванні стверджується, що Гладковський-молодший та його партнери вступили у змову з оборонними чиновниками. Вони скуповували військові запчастини у російських контрабандистів, а також на складах української армії. Ціни на запчастини, які часто не відповідали будь-яким стандартам якості, були завищеними у рази. Цей "товар" за змовою з керівництвом "Укроборонпрому" продавали на оборонні заводи. У такий спосіб група нібито отримала від "Укроборонпрому" щонайменше 250 млн грн.

Олега Гладковського журналісти називають другом Порошенка і "смотрящим за оборонкою".

26 лютого президент відсторонив Гладковського від виконання обов'язків першого заступника секретаря РНБО на час проведення розслідування, а 4 березня підписав указ про звільнення з посади.

Сам Гладковський заявляв, що його син став заручником "брудної роботи і брудних справ" та позивається до журналістів-розслідувачів.

САП відкрила кримінальне провадження для перевірки оприлюднених у програмі "Наші гроші" фактів про мільйонні оборудки в оборонній сфері.

Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що ГПУ розслідує оприлюднені у ЗМІ оборудки в оборонній сфері з 2017 року, а НАБУ - з 2016 року. За його словами, встановлена сума збитків, завданих держбюджету, про які йдеться в розслідуванні проекту "Наші гроші з Денисом Бігусом", становить 22 млн грн. Також Луценко підтвердив, що підприємства ОПК, в тому числі "Кузня на Рибальському", отримували деталі для ремонту військової техніки контрабандою з Росії.