Павло Клімкін / REUTERS

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликає європейських політиків керуватися у відносинах з Російською Федерацією положеннями резолюції Європейського парламенту про стан політичних відносин між ЄС та Росією, ухваленої Європарламентом.

Читайте також"Значить, все робимо правильно": Клімкін прокоментував ноту щодо "дружби", яку РФ готувала майже півроку

Про це глава МЗС повідомив у Twitter. "Дякую євродепутатам за доповідь. Усім в Європейському Союзі зрозуміло, що РФ вже не можна вважати стратегічним партнером. Тепер лишається, аби усі європейські політики і всі громадяни нею безумовно керувалися. Парламентаризм потрібно поважати, а загальноєвропейський - тим паче", - наголосив Клімкін.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 12 березня на сайті ЄП оприлюднено резолюцію Європарламенту про стан політичних відносин між ЄС та Росією, яку підтримали 402 депутати ЄП, проти проголосували 163 й утрималися - 89.

В документі наголошується, що Росія більше не може розглядатися як стратегічний партнер ЄС. “Європейський парламент наголошує, що за поточних умов Росія більше не може розглядатися як “стратегічний партнер”, виходячи з того, що норми статті 2 угоди про партнерство і співпрацю (між ЄС та РФ) більше не виконуються, і ця угода має бути переглянута”, - сказано в резолюції.

Депутати ЄП закликали Єврокомісію провести детальний аналіз ефективності та суворості чинних санкцій проти РФ, країни-члени ЄС - обмінятися інформацією стосовно розслідувань кримінальних справ щодо потенційних порушень санкційного режиму. Також Євпропарламент закликав Європейський Союз бути готовим до запровадження нових санкцій проти РФ.

Крім того, у Європарламенті підтвердили можливість посилення залежності від поставок російського газу й наростання загрози для внутрішнього ринку ЄС у разі реалізації проекту «Північний потік-2», і закликали до зупинки будівництва газопроводу.