Київський апеляційний суд відмовився скасувати рішення Шевченківського райсуду про відсторонення від виконання обовязків голови Херсонської облради Владислава Мангера, підозрюваного у замовленні вбивства активістки Катерини Гандзюк.

Як повідомляє прес-служба Київського апеляційного суду, сьогодні колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ розглянула апеляційні скарги сторони захисту на ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва від 6 березня.

Читайте такожМангеру можуть змінити підозру на менш тяжку – Луценко

"Вказаною ухвалою суду першої інстанції частково задоволено клопотання прокурора та відсторонено підозрюваного Мангера від посади голови Херсонської обласної ради на строк до 6 квітня", - нагадали в суді.

За результатами апеляційного розгляду ухвалу Шевченківського райсуду від 6 березня залишено без змін, апеляційні скарги сторони захисту – без задоволення.

Як повідомляв УНІАН, Мангер підозрюється в організації вбивства, тобто в умисному заподіянні смерті іншій людині, вчиненому з корисливих мотивів, на замовлення, з особливою жорстокістю за попередньою змовою групою осіб, тобто у скоєнні злочину, передбаченого ч.3 ст.27, п.4, п.6, п.11, п.12 ч.2 ст.115 Кримінального кодексу України.

13 лютого прокурори в суді повідомили, що Мангер обвинувачується також за ст.258 КК "Теракт", цей злочин є підслідним СБУ.

15 лютого Шевченківський райсуд Києва обрав Мангеру запобіжний захід у вигляді взяття під варту до 3 березня з альтернативою внесення 2 млн 497 тис. грн застави. Того ж дня після внесення застави Мангер вийшов із СІЗО, а 18 лютого повернувся на роботу в Херсоні. Дія цього запобіжного заходу завершилась 3 березня.

4 березня Шевченківський райсуд Києва відмовив у задоволенні клопотання прокурорів про продовження запобіжного заходу Мангеру, а апеляційний суд визнав законним обраний йому запобіжний захід у вигляді застави.

6 березня Шевченківський райсуд Києва відсторонив Мангера від посади голови Херсонської облради на один місяць. Того ж дня правоохоронці зняли з Мангера електронний браслет і повернули йому закордонний паспорт.

14 березня генпрокурор Юрій Луценко не виключив, що за результатами експертизи справа Гандзюк може бути перекваліфікована з умисного вбивства (ст. 115 Кримінального кодексу України) на умисне тяжке тілесне ушкодження (ст. 121 ККУ). За його словами, якщо судово-медична експертиза підтвердить причинно-наслідковий зв’язок між хімічними опіками і настанням смерті, то залишиться ст. 115. "Якщо інакше, можливо, я допускаю, що буде змінена кваліфікація", - сказав Луценко.

Визначення остаточної кваліфікації злочину, за словами генпрокурора, є важливим не лише для підозр і обвинувачень, але й для необхідних екстрадиційних дій.