"Бухарестська дев’ятка" має спільний погляд на агресію з боку Росії / фото presidency.ro

Країни “Бухарестської дев’ятки” мають спільний погляд на безпекову ситуацію в Європі, зокрема й оцінку агресивних дій з боку Росії.

Про це заявив голова Бюро національної безпеки (BBN) Польщі Павел Солох, коментуючи зустріч міністрів оборони “дев’ятки” з президентом РП Анджеєм Дудою, інформує День з посиланням на TVP Parlament.

“Президент підкреслив, а в дискусії це підтвердили і гості, що “дев’ятка”, як показав саміт у Кошице (зустріч президентів “Бухарестської дев’ятки” 28 лютого – ред.), демонструє єдність у питаннях оцінки безпекової ситуації. Особливо йдеться про засудження агресивної поведінки Росії”, - заявив Солох.

Відео дня

Читайте такожНамір України і Грузії приєднатися до НАТО не є провокацією проти Росії - Столтенберг

Він зазначив, що міністри обговорили з Дудою безпеку південно-східного флангу НАТО, зокрема Румунії та Болгарії, а також заходи щодо зміцнення безпеки в регіоні Чорного моря.

За його словами, президент РП звернув увагу на ситуацію у Грузії та нещодавні події у Керченській протоці, дії Росії щодо намагання зробити Азовське море внутрішнім морем РФ і необхідність реагувати на ці події.

Cолох також підкреслив: деякі міністри країн “дев’ятки” висловлювали думку, що дії Німеччини у контексті підтримки проекту “Північний потік-2” є шкідливими не лише для України, Словаччини чи Польщі, але й можуть призвести до послаблення єдності у рамках Альянсу чи європейської солідарності. Водночас зазначалося, що Німеччина послідовно підтримує санкції, накладені на Росію за агресію проти України.

Міністри оборони "Бухарестської дев’ятки" зустрічалися в п’ятницю у Варшаві. У зустрічі також взяв участь представник міністра оборони США в Європі Річард Бенкс Ландолт.

"Бухарестську дев’ятку" утворено в 2015 році за ініціативою Румунії та Польщі. До її складу входять Польща, Румунія, Литва, Латвія, Естонія, Угорщина, Словаччина, Чехія та Болгарія.