Ігор Кононенко фігурує у справі масштабної енергетичної афери / фото УНІАН

Допит у НАБУ соратника президента, заступника голови фракції "Блок Петра Порошенка" Ігоря Кононенка у справі щодо масштабної енергетичної афери призначений на четвер, 25 квітня.

Про це Радіо Свобода заявили два незалежні джерела у правоохоронних органах.

Офіційно в НАБУ цю інформацію не підтверджують і не спростовують.

Відео дня

Раніше журналісти програми "Схеми: корупція в деталях" (спільний проект Радіо Свобода і телеканалу "UA:Перший") оприлюднили записи телефонних розмов за участю нібито Кононенка та бізнесменів Григорія та Ігоря Суркісів. На записах обговорюється схема з виведення сотень мільйонів гривень із обленерго. На прохання журналістів записи були верифіковані американськими спеціалістами, які співпрацюють з урядом США.

Після виходу розслідування "П. дав добро" редакція на запит НАБУ передала детективам записи, на яких, як вважають журналісти, записані розмови екс-голови правління ПрАТ "Холдингова компанія "Енергомережа" Дмитра Крючкова з Кононенком і братами Суркісами. Згодом записи долучили до матеріалів офіційного розслідування.

Читайте також«Слідство вивело на Кононенка»: журналісти розповіли, як махінації руйнують вугільну промисловість (відео)

Пізніше стало відомо, що НАБУ викликало на допити Кононенка та Суркісів.

Як повідомляв УНІАН, 29 березня журналісти програми "Схеми. Корупція в деталях" оприлюднили розслідування, в якому стверджувалося, що близький соратник та бізнес-партнер президента Порошенка Кононенко причетний до розкрадань коштів в енергетиці. Як йдеться у розслідуванні, журналістам вдалося отримати записи телефонних розмов фігуранта справи Крючкова.

15 квітня детективи НАБУ затримали підозрюваного у завданні збитків державі на суму понад 346 млн грн Крючкова в аеропорту "Бориспіль". Процедура екстрадиції тривала з квітня 2018 року. 17 квітня суд обрав Крючкову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою 45 діб з альтернативою внесення застави у 7 млн грн. 19 квітня Крючков вніс заставу і вийшов із СІЗО.

За даними НАБУ, упродовж 2015-2016 років ПрАТ "ХК "Енергомережа" уклало договори про відступлення права вимоги за електроенергію, яку ВАТ "Запоріжжяобленерго" поставляло низці промислових підприємств. У результаті цього гроші за спожиту електрику надходили не ДП "Енергоринок" і ВАТ "Запоріжжяобленерго", а ПрАТ "ХК "Енергомережа". Розслідування справи триває з грудня 2015 року.