Політолог пояснив, як Порошенко використовує мовний закон / Фото УНІАН

Закон про функціонування української мови як державної був потрібен президенту Петру Порошенку щоб мобілізувати консервативний та архаїчний електорат перед парламентськими виборами.

Читайте такожБіля Ради зібрався мітинг на підтримку "мовного" закону (фоторепортаж, видео)

Таку думку в колонці для «Главреда» висловив керівник політичних програм Українського інституту майбутнього Юрій Романенко.

Відео дня

Політолог звернув увагу на те, що голосування за мовний закон проходило на фоні "роздачі" Антимонопольним комітетом України Київобленерго, Одесаобленерго та інших "няшек" Рінату Ахметову.

"В цьому і полягає суть відношення нинішньої глибинної держави до людей: Ахметову – обленерго, народу – мову. Тож знімайте виделками локшину, повішену на вуха, і жеріть. Ось суть того, що відбувається!", - вказує експерт.

На його думку, за роки незалежності України українська мова отримала величезний поштовх для розвитку, проте це сталося не завдяки державній політиці, а всупереч їй.

«Перш за все, такий поштовх з'являється, коли з'являються якісні культурні проекти: пісні Вакарчука, пісні групи Kazka (цей колектив минулого року став феноменом у світі) і так далі. Ці пісні слухають по всьому світу, попри те, що пісні – українською мовою", - підкреслив Романенко.

Фахівець вважає, що мовна ініціатива закінчиться фарсом, як і багато інших законодавчих ініціатив.

"Мовним законом" Порошенко намагається мобілізувати консервативний архаїчний електорат, який проголосував за нього на президентських виборах. Невипадково єдина область, яка проголосувала за Порошенка – це Галичина, де особливо сильні настрої таких консерваторів.

Після того, як "мовний закон" набуде чинності, такий же консервативний проросійський електорат (а ці люди за п'ятирічку Порошенка, як і багато інших, вже втомилися від того, що відбувається в країні), буде використаний не патріотами, не Зеленським, а Медведчуком, Бойком і всією подібною публікою", - вказав Романенко.

Як повідомляв УНІАН, 25 квітня Верховна Рада України прийняла закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Закон підтримали 278 народних депутатів.

Закон передбачає, що кожний громадянин України зобов'язаний володіти державною мовою як мовою свого громадянства. При цьому наголошується, що держава організує курси української мови для дорослих і забезпечує можливість вільно опанувати державну мову громадянам України, які не мали такої можливості.

Законом визначені особи, які зобов'язані володіти державною мовою і застосовувати її під час виконання службових обов'язків.

Комп'ютерні програми повинні будуть мати інтерфейс державною мовою та/ або англійською мовою або мовами Євросоюзу. На телебаченні, в інтернеті та друкованих ЗМІ, в театральних виставах і при дубляжі кінофільмів також зобов'язані використовувати українську.

У кожному місці розповсюдження друкованих ЗМІ україномовних газет і журналів має бути не менше 50%. Можна видавати газету або журнал в двох або більше мовних версіях, одна з яких повинна бути державною мовою.