Володимир Путін і Дональд Трамп / REUTERS

Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп та президент Російської Федерації Володимир Путін провели розмову, під час якої обговорили питання щодо України.

Як повідомила речник Білого дому Сара Сандерс на брифінгу, який транслювався американським онлайн-ресурсом C-SPAN, лідери США і РФ провели сьогодні телефонну розмову.

Читайте такожПосол України у США розповів про спробу консультанта Демократичної партії зібрати компромат на Трампа

Відео дня

"Вони провели дуже хороше обговорення. Говорили трохи більше години", - сказала Сандерс.

Вона зазначила, що розмова стосувалася ядерної угоди, зокрема, як про можливість продовження дії чинної угоди, так і започаткування нової з імовірним долученням до неї Китаю.

"Вони обговорювали торгівлю і той факт, що вона зросла між обома країнами з того моменту, як Трамп вступив на свою посаду. Вони також говорили про Північну Корею. Вони ще говорили про Україну та Венесуелу, і загалом відбулася дуже позитивна розмова", - заявила Сандерс.

Водночас вона не уточнила, про які саме питання йшлося в контексті України.

Речник Білого дому додала, що стосовно Венесуели Трамп насамперед зосереджував увагу на необхідності надання допомоги народу Венесуели, і, зокрема, забезпечення того, аби венесуельці могли отримати їжу, питну воду та медичні засоби. Президент США наголосив на важливості мирного перехідного періоду у Венесуелі.

Також під час розмови "дуже коротко" йшлося про доповідь спеціального прокурора Департаменту юстиції США Роберта Мюллера щодо російського втручання у президентські вибори в США у 2016 році. Трамп і Путін обговорили це питання в контексті того, що розслідування завершено, і що "не було таємної змови" між представниками виборчого штабу Трампа і російським урядом. "Про що, я дуже переконана, обоє лідерів дуже добре знали задовго до того, як відбулася ця телефонна розмова", - наголосила Сандерс.

Окремо Сандерс сказала, що стосовно Північної Кореї обоє лідерів підтвердили потребу створення без'ядерної зони на Корейському півострові. За її словами, Трамп наголосив на важливості, аби Росія активізувала зусилля та продовжувала сприяти "здійсненню тиску на Північну Корею для ядерного розброєння".

Крім того, вона заявила, що їй не відомо про плани проведення зустрічі між Трампом і Путіним у найближчий час.