Володимир Гройсман / ілюстрація REUTERS

Якщо парламент підтримає процедури, і уряд разом з прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом піде у відставку, то в Україні розпочнеться глибинна системна політична криза.

Такий прогноз дав політичний експерт Сергій Биков, передає «Главред».

За даними експерта, Гройсман збирався звільнитися відразу ж після другого туру виборів.

Відео дня

"Відставка Володимира Борисовича була запланована ще до другого туру президентських виборів. І вже був готовий текст заяви про відставку. Він зібрався йти на вибори на чолі партії "Люди важливі", про що раніше заявляв. Технічно те, що він сьогодні написав заяву і звернувся до парламенту прийняти її, ще нічого не гарантує. Я не думаю, що в Раді відмовляться проголосувати за відставку чинного прем'єра. І в подальшому це тягне за собою відставку всього уряду", - припускає Биков.

І якщо парламент підтримає процедури, і уряд піде у відставку, то у нас почнеться глибинна системна політична криза, спрогнозував він.

"Виконавча влада у нас досить специфічна. Адже Кабмін не підконтрольний президенту. Він підзвітний саме Верховній Раді. І саме тому Гройсман і писав заяву до парламенту. І якщо ще станом на п'ятницю можна було сформувати коаліцію, вона могла бути тимчасовою, технічною. Після цього відправити чинний уряд у відставку і призначити новий. Зараз Володимир Борисович буде виконувати обов'язки прем'єра, як і всі міністри до тих пір, поки не буде призначення нових", - зазначив експерт.

Політолог Андрій Вігірінський пояснив, що дострокова відставка Кабінету міністрів малоймовірна.

Читайте такожКабмін піде у відставку слідом за прем'єром автоматично – голова Мінфіну

"За неї в Раді ніхто не проголосує. А якщо Гройсман піде, то його функції виконуватиме його перший заступник на час майбутніх двох місяців виборчої кампанії. І це суті не змінить. Також, глава Кабміну вноситься президентом за погодженням з коаліцією депутатських фракцій. А коаліції у нас немає. Відповідно, відсутній суб'єкт внесення. За існуючої моделі формування нового уряду робить неможливим", - сказав політолог.

За словами політолога Олексія Якубіна, якщо Рада проголосує за відставку Гройсмана, то його обов'язки буде виконувати Степан Кубів, як перший віце-прем'єр.

"Що стосується Гройсмана, то дуже багато залежить від коаліції, якої в Раді немає. Кандидатуру нового прем'єра подає коаліція. Для того, щоб подати кандидатуру нового прем'єра, потрібна нова коаліція. Враховуючи заявлені плани про достроковий розпуск парламенту, я не думаю, що ми зараз зможемо побачити нову коаліцію, яка подасть нового прем'єра, це малоймовірно. Тобто, швидше за все, Гройсман буде залишатися на посаді, якщо, звичайно, не виникне питання з його відставкою в самій Раді. І тоді просто хтось буде виконувачем обов'язків. Наприклад, перший віце-прем'єр Степан Кубів. Але для Володимира Зеленського від цього редька не солодша", - зазначив Якубін.

І пояснив, у чому був сенс пропозиції Володимира Зеленського до чиновників Кабміну написати заяву про звільнення.

"Щоб суспільство і представники міжнародних делегацій бачили, що новий президент ні в кого нічого не вимагає. Він просто пропонує їм цивілізовано написати заяву і піти у відставку, якщо вони не можуть зробити певних речей. Не просто так прозвучала фраза і цитата Рейгана. Це було пряма наводка на діючий Кабмін – ви розповідаєте, що не можете нічого зробити, тому що ви проблема. Тому, якщо ви кажете, що не можете зробити і думаєте, що я буду готовий це терпіти, то ви помиляєтеся. Він показав, що готовий на той склад міністрів, які є зараз, починати публічний тиск паралельно із достроковими виборами", - зазначив Якубін.

Як повідомляв УНІАН, 20 травня президент України Володимир Зеленський анонсував розпуск Верховної Ради восьмого скликання і дострокові парламентські вибори, а також запропонував чинному складу уряду подати у відставку.

Через кілька годин прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив про рішення подати у відставку відразу після найближчого засідання Кабінету міністрів у середу, 22 травня.

За оцінками опитаних УНІАН експертів, відставка прем'єр-міністра Володимира Гройсмана може стати перешкодою для продовження поточної програми з Міжнародним валютним фондом, місія якого розпочала роботу у Києві сьогодні, 21 травня.