Представники Російської Федерації не брали участь у засіданні / Фото УНІАН

Міжнародний трибунал ООН з морського права зобов'язав Російську Федерацію негайно звільнити 24 українських моряків та три українські судна, захоплені Росією у листопаді 2018 року.

Читайте такожУ НАТО закликали Росію звільнити Крим і припинити підтримку бойовиків на Донбасі

Наказ суду оголосив президент Трибуналу ООН Пак Чжин Хьон на засіданні у Гамбурзі, яке транслювалося на сайті суду.

Представники Російської Федерації не брали участь у засіданні.

Таким чином Трибунал ООН частково задовольнив прохання України про застосування тимчасових заходів до Російської Федерації щодо порушення імунітетів трьох українських військових кораблів та членів їхніх екіпажів.

Зокрема, суд зобов'язав РФ негайно звільнити судна «Бердянськ», «Нікополь» і «Яни Капу» та повернути їх Україні, а також негайно звільнити військовослужбовців та дозволити їм повернутися в Україну.

Водночас суд не задовольнив прохання України зобов’язати РФ припинити кримінальне переслідування 24-х полонених українців та утримуватися від проведення нових слідчих заходів.

“Вивчивши заходи, яких просить вжити Україна, Трибунал вважає за доцільне в умовах даної справи застосувати тимчасові заходи з вимогою до Російською Федерації звільнити три українські військово-морські судна та 24 українських арештованих військовослужбовців, і дозволити їм повернутися до України з метою забезпечення їхніх прав, про що просить Україна”, - заявив Пак Чжин Хьон.

При цьому він додав, що “Трибунал не вважає за необхідне вимагати від Російської Федерації закрити кримінальні справи проти 24-х арештованих українських військовослужбовців й утримуватися від ініціювання нових слідчих заходів”.

Також Пак Чжин Хьон сказав, що Трибунал вважає за доцільне наказати Росії та Україні утримуватися від вжиття будь-яких заходів, які можуть загострити або затягнути суперечку.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації щодо можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетинанні кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим «судом» в Криму, після чого їх перевезли в московські СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша». 26 січня поранених українських моряків перевели з «Матроської тиші» в «Лефортово».

17 квітня суд у Москві продовжив терміни арешту всім 24 військовополоненим морякам до кінця липня.

16 квітня Україна звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права з метою звільнення захоплених російськими силовиками у листопаді 2018 року 24 українських моряків і трьох суден. У позові, серед іншого, наголошується, що захоплення й утримання суден та членів їхніх екіпажів грубо порушує Конвенцію ООН з морського права.