Міжнародний суд ООН розпочне слухання вже сьогодні / фото УНІАН

Сьогодні, 3 червня, о 10:00 Міжнародний суд ООН у Гаазі почне розгляд заперечень Росії щодо наявності в Суду юрисдикції розгляду позову «Україна проти Росії» щодо фінансування Москвою тероризму.

Як повідомила заступник міністра закордонних справ з питань євроінтеграції Олена Зеркаль на своїй сторінці у Facebook, Росія скористалася своїм правом і зробила все можливе для того, щоб затягнути розгляд справи по суті.

Читайте такожМЗС України вимагає від дружніх країн тиснути на РФ для виконання рішення трибуналу ООН по морякам

Відео дня

«Це наша перша справа перед Міжнародним Судом ООН щодо застосування та тлумачення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, яку ми передали на розгляд Суду ще на початку 2017 року», – нагадала Зеркаль.

Вона наголосила що розгляд справи по суті – це детальне дослідження всіх доказів, експертних думок та свідчень свідків, які Україна надала Суду на 17 500 сторінках ще рік тому.

Більшість матеріалів української делегації буде оприлюднено на сайті Суду вже сьогодні.

Зеркаль зазначила, що росіяни намагаються уникнути відповідальності всіма можливими шляхами, «включаючи юридичну гімнастику та еквілібристику».

Вона спрогнозувала, що під час виступу Росії світ вчергове почує про «заколоти», «громадянську війну», «порятунок російськомовного населення», «повернення Криму» та «знову розкаже казочку про «зброю в шахтах». «Ми морально готові до чергової порції російської пропаганди», – запевнила Зеркаль.

Українська делегація, за її словами, плідно провела підготовку до слухань і готова представити фахово юридичну позицію та зробити все можливе, аби переконати Суд у своїй юридичній правоті та необхідності продовжити розгляд справи по суті і, як результат, забезпечити правосуддя для України.

«Не зважаючи на те, що наша делегація є набагато меншою за російську, вона складається з перевірених часом представників МЗС, СБУ, ГПУ, які безпосередньо розслідують справи щодо збиття МН17, терористичних актів в Маріуполі, Краматорську, Волновасі, забезпечують надання міжнародно-правової допомоги та брали участь в усіх переговорах з росіянами щодо цих питань. У вівторок поряд зі мною виступатимуть інші члени вже відомої широкому загалу юридичної команди України: професори Харольд Коу та Жан-Марк Тувенін, юристи Марні Чік, Джонатан Гімблетт та Девід Зайонтс. Keep calm and love Ukraine», – йдеться в повідомленні Зеркаль.