Росія незаконно утримує 24 українських моряків / фото Роман Цимбалюк, УНІАН

Генеральний секретар Організації північноатлантичного договору (НАТО) Єнс Столтенберг заявляє, що в Альянсі вітають наказ Міжнародного трибуналу ООН з морського права щодо вимоги до Російської Федерації звільнити 24 українських моряки і три судна, які були незаконно захоплені у листопаді 2018 року.

Читайте такожУ Євросоюзі очікують, що Росія безумовно і невідкладно відпустить українських моряків

Про це Столтенберг сказав на спільній прес-конференції з президентом України Володимиром Зеленським.

Відео дня

"Союзники не визнавали і не будуть визнавати незаконну анексію Криму Росією, і ми засуджуємо агресивні дії Росії у регіоні Чорного моря", - заявив Столтенберг.

"Ми вітаємо рішення Міжнародного трибуналу з морського права, що Росія має звільнити українських моряків та судна, яких вона незаконно арештувала минулого листопада", - заявив Столтенберг.

Також генсек Альянсу сказав, що члени НАТО продовжать чітко роз'яснювати Росії, що вона має дотримуватися міжнародних зобов'язань і міжнародних обов'язків.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» та «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси в Маріуполь. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовці, троє дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на термін до шести років).

16 квітня 2019 року Україна звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права з метою звільнення військовополонених моряків і суден.

25 травня суд ООН оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ. Суд зобов'язав Росію звільнити українських моряків і судна. Водночас суд не задовольнив прохання України зобов'язати РФ припинити кримінальне переслідування полонених. Згідно з рішенням суду, РФ до 25 червня повинна поінформувати суд про виконання наказу про звільнення українських моряків і судів.

У МЗС РФ заявили, що Міжнародний трибунал ООН з морського права не має юрисдикції розглядати вимоги України до РФ щодо звільнення захоплених моряків та військових суден.