Олена Зеркаль / фото REUTERS

Заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль на засіданні Міжнародного суду ООН нагадала делегації Російської Федерації, що створені Росією незаконні утворення "ДНР" і "ЛНР" не є учасниками Мінського переговорного процесу.

Про це Зеркаль сказала під час заключного слова на слуханнях у Міжнародному суді ООН, який розглядав заперечення РФ щодо юрисдикції розглядати позов України.

Вона заявила, що російська сторона під час обґрунтування своєї позиції на слуханнях суду ООН багато посилалася на Мінський процес.

Відео дня

Читайте такожСуд ООН має по суті розглянути справу про збиття літака рейсу MH17 - Зеркаль

Зокрема, за її словами, захист російської сторони намагався доводити, що у Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі беруть участь п'ять сторін. "Росія вважає, що 3 дорівнює 5. Група тому і називається Тристоронньою, адже до її складу входять Україна, Росія, як сторони, та ОБСЄ, як посередник. Але п'яти сторін у ній немає", - наголосила Зеркаль.

Вона вважає, що посилання Росії на Мінський процес і пов'язані з ним справи є нічим іншим, як намаганням відволікти Суд від суті справи.

Також Зеркаль заявила, що Росія для захисту своєї позиції намагалася використовувати виключно внутрішні справи України.

"Ми шоковані тим, що агент Російської Федерації коментує внутрішні справи моєї держави, виступаючи перед міжнародним судом. Я розумію, що Росію може збивати з пантелику мирна передача влади у результаті вільних та чесних виборів. Я ж спантеличена ставленням Росії. У понеділок Росія звинуватила нас у "насильницькому державному перевороті". Учора намагалась використати проти нас результати наших виборів. Проте дозвольте розвіяти сумніви: я тут за дорученням президента України, із чітким мандатом захисту інтересів України та відновлення справедливості для її народу", - наголосила Зеркаль.

Також вона заявила, що агент РФ в Міжнародному суді ООН Дмитро Лобач "насміхався з договорів, які є предметом обговорення у цьому Суді".

"Очевидно, Росія не вважає ці міжнародні договори важливими. А отже, Україні вони "не цікаві", і вона, цитую, подала до цього Суду "щось на кшталт справи". Це не просто "щось на кшталт справи". Це справа серйозна, у якій йдеться про порушення серйозних міжнародних договорів. Мені шкода, що Росія не сприймає це серйозно", - наголосила Зеркаль.

Як повідомляв УНІАН, позов до Міжнародного суду ООН Україна подала 16 січня 2017 року з метою притягнення Росії до відповідальності за підтримку тероризму на Донбасі та дискримінацію етнічних українців і кримських татар в окупованому Криму.

Міжнародний суд ООН у Гаазі 19 квітня 2017 року оголосив рішення, яким частково задовольнив запит України про застосування тимчасових запобіжних заходів стосовно Росії. Заходи стосуються Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації (CERD).

Суд вказав, що Росія повинна утриматися від обмеження можливості кримським татарам у збереженні їхніх інституцій, включаючи Меджліс. За це рішення проголосували 13 суддів, проти – троє. Одноголосно було прийнято рішення, згідно з яким Росія повинна гарантувати доступність освіти українською мовою.

Щодо звинувачень РФ у порушенні норм Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму суд вирішив, що Україна не надала достатньо доказів, які були б суттєвою базою для застосування тимчасових запобіжних заходів.

Міжнародний суд ООН до кінця року має ухвалити рішення щодо своєї юрисдикції розглядати позов України до РФ через порушення двох конвенцій.