У РНБО відреагували на політичну кризу в Молдові / фото УНІАН

У зв'язку з ситуацією в Молдові Рада національної безпеки і оборони України зібрала термінове засідання.

Нараду провели ввечері у неділю, 9 червня, повідомив секретар РНБО Олександр Данилюк.

"Провів розширену нараду на базі РНБО щодо загострення політичної кризи в Молдові. Проаналізували можливі загрози безпековій ситуації в регіоні. Визначили завдання з відслідковування ситуації та можливі заходи реагування у випадку її загострення", - написав Данилюк у Facebook.

Відео дня

Інші подробиці не повідомляються.

Читайте такожСтурбовані можливістю реалізації російського сценарію федералізації: у МЗС відреагували на ситуацію в Молдові

Як повідомляв УНІАН, 8 червня Конституційний суд Молдови оголосив незаконними дії депутатів на екстреному засіданні парламенту, під час якого відбулося затвердження складу Кабміну та церемонія приведення його до присяги. Депутати обрали спікером лідера Партії соціалістів Республіки Молдова (ПСРМ) Зінаїду Гречану, а також трьох віце-спікерів, постійне бюро парламенту й склади профільних комісій. Уряд Молдови очолила Майя Санду, чию кандидатуру запропонував відомий своєю проросійською позицією Додон.

У КС Молдови заявили, що парламент 7 червня вичерпав час (90 днів), відведений на формування уряду, й має бути розпущений.

У зв'язку з цим парламент ухвалив декларацію "Про захоплену державу". В ній йдеться про анулювання змішаної виборчої системи та висловлення вотуму недовіри Конституційному суду. В декларації також міститься вимога відправити у відставку голову Служби інформації та безпеки і голову Національного центру по боротьбі з корупцією.

Водночас лідер Демократичної партії Молдови Володимир Плахотнюк заявив, що ПРСМ і блок ACUM намагаються узурпувати владу в країні.

У ніч проти 9 червня у Кишиневі протестувальники заблокували будівлі уряду, міністерства внутрішніх справ, Генпрокуратури, міністерства фінансів, міністерства сільського господарства, регіонального розвитку та навколишнього середовища та інші державні установи, щоби не пустити туди нових призначенців.

9 червня Конституційний суд Молдови відсторонив Ігоря Додона від посади президента і призначив виконувачем обов'язків президента колишнього прем'єр-міністра Павла Філіпа, який оголосив про розпуск парламенту та призначення дострокових виборів на 6 вересня.

Європейський Союз визнав законним новий уряд Молдови та готовий з ним працювати, наголосили у своїй спільній заяві верхова представниця ЄС із зовнішньої політики Федеріка Могеріні і єврокомісар Йоганнес Ган.

***Парламентські вибори в Молдові відбулися 24 лютого. За їхніми підсумками ПСРМ отримала 35 мандатів у 101-місному парламенті, правляча Демократична партія Молдови - 30, на третьому місці - проєвропейський опозиційний блок ACUM ("Зараз") - 26 мандатів.