Момент, коли канцлерці ФРН стало зле  / REUTERS

Судоми, які були у канцлера Німеччини Ангели Меркель під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським, могли бути викликані цілим рядом причин.

"Знаходження під палючим сонцем і зневоднення також могли спровокувати подібний напад", – розповіла «Обозреватель» сімейний лікар Рита Гофман.

Читайте такожЗеленський виступає за термінове проведення переговорів у "нормандському форматі"

Відео дня

За словами медика, політики, особливо ті, що займають високі пости в державі, піддають своє здоров'я на численні ризики. На першому місці серед них – колосальна нервова напруга.

"Це звичайна ситуація для людей, які знаходяться в постійному нервовому напруженні", – помітила лікар. Вона також звернула увагу на вік Меркель, а також на те, що "вона людина з надмірною вагою". "У неї напевно гіпертонія, і напевно вже купа болячок. Я не сумніваюся в тому, що вона не дуже здорова людина", – додала Рита Гофман.

"Можливо, це тепловий удар, при цьому можуть бути і судоми", – допустила вона.

"Я їй щиро співчуваю, тому що у неї дуже важка ситуація, дуже важка країна. Це вже не колишня Німеччина, це вже якийсь "Ноїв ковчег", їй постійно доводиться гасити "пожежі", – визнала лікар.

Вона нагадала про те, що відомі випадки, коли політики першої величини непритомніли. Наприклад, так було з Рональдом Рейганом, з Джорджем Бушем-старшим, з Хілларі Клінтон.

Як переконана лікар, "це специфіка їх роботи", оскільки "вони знаходяться в ситуації постійної напруги". "При цьому останньою краплею може бути коливання атмосферного тиску, підвищення або пониження температури повітря, особливо перегрівання".

У цьому контексті медик помітила, що "це люди, які не можуть одягнутися по погоді – вони зобов'язані дотримуватися протоколу. Я іноді з жахом дивлюся, як вони стоять на холоді взимку – без шапки, без шарфа на всіх цих сценах. Дуже часто через переохолодження у них бувають неврити".

"Меркель постійно повинна бути в формі, а спробуй-но бути в формі при цій дикій спеці. Вона собі не належить. Бути політиком – це шкідлива робота", – резюмувала лікар.

Канцлеру Німеччини Ангелі Меркель, ймовірно, стало погано під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським у Берліні. Коли почав грати німецький гімн, канцлер не могла втримати своє тіло, її почало трясти, що чітко видно на записі.