Ситник зауважив, що необхідно також розблокувати співпрацю НАБУ із НАЗК / фото УНІАН

У Національному антикорупційному бюро констатують, що їхня співпраця зі Службою безпеки України останнім часом значно покращилась.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на засіданні Національної ради з питань антикорупційної політики заявив керівник НАБУ Артем Ситник.

Читайте такожСправу про елітний відпочинок Ситника передали до суду

Відео дня

Він констатував, що останнім часом НАБУ активізувала співпрацю як зі Спеціалізованою корупційною прокуратурою, так і зі Службою безпеки.

"Після нашої останньої зустрічі ми активізували роботу з антикорупційною прокуратурою. Напрацьовано понад три десятки підозр. Останнім часом було оголошено підозру діючому міністру, губернатору. Сьогодні, сподіваюся, буде оголошено підозру ще одному високопосадовцю. Є суттєві зрушення у розслідуванні гучних справ, зокрема, в оборонній сфері. І тут я хотів би відзначити суттєве покращення стосунків із СБУ", - сказав Ситник.

Він додав, що останнім часом до НАБУ почали надходити матеріали стосовно високопосадовців СБУ, чого за останні 4 роки не було ніколи.

Окрім того, Ситник порушив проблему норм законодавства, які не дозволяють НАБУ працювати ефективно. Зокрема, за його словами, у НАБУ дуже засмучені, що Конституційний суд визнав неконституційними повноваження Бюро подавати позови про блокування корупційних закупівель. Він наголосив, що Конституційний суд заблокував розгляд у судах 35 позовів на 97 правочинів на загальну суму понад 6 млрд гривень.

"Просив би розглянути можливість внесення змін до законодавства, щоб повернути цей інструмент, оскільки він показав свою ефективність", - сказав Ситник.

Читайте такожЗеленський "перезавантажить" НАБУ і САП, якщо не побачить результатів роботи за три місяці - Рябошапка

Також він додав, що необхідно розблокувати співпрацю НАБУ із НАЗК.

Ситник нагадав, що Конституційний суд скасував кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, а також НАБУ позбавлено права порушувати кримінальні справи за незаконне збагачення проти посадовців на підставі аналізу їхніх декларацій.

Крім того, за словами Ситника, необхідно ліквідувати незаконне, на його думку, роз’яснення НАЗК про те, що без дозволу агентства НАБУ не може ініціювати антикорупційні справи на підставі аналізу декларацій чиновників.

Водночас Ситник підтримав тези керівника Офісу президента Андрій Богдана, який заявив про необхідність внесення змін до Кримінального процесуального кодексу, щоб запобігти зловживанню правом на захист з боку підозрюваних та обвинувачуваних.

Своєю чергою заступник керівника Офісу президента Руслан Рябошапка підтримав Ситника, заявивши, що роз’яснення НАЗК фактично унеможливило відкриття кримінальних проваджень без дозволу НАЗК.

"Це роз’яснення лежить не зовсім у правовому полі, і ми домовилися, що в НАЗК його переглянуть, щоб воно не перешкоджало працювати НАБУ", - сказав він.