Україні потрібно нарешті розібратися з корупцією в СБУ / instagram.com/securityservice_ukraine

Як і більшість хороших акторів Володимир Зеленський взявся за роль, яка стане для нього викликом. Він став президентом України після рішучої перемоги, попри відсутність будь-якого політичного досвіду. Потім його політичний рух здобув абсолютну більшість на парламентських виборах.

Тепер, коли важелі влади в його руках, український президент постав перед викликом, який багато хто вважає завданням, яке неможливо виконати. Йдеться про реформування хронічно корумпованої Служби безпеки України, — пише Politico.

Читайте такожЗеленський призначив начальника департаменту захисту національної державності СБУ

Відео дня

Видання додає, що СБУ стала наступницею радянського КДБ і успадкувала від нього свій початковий персонал, структуру і методи дії. Роками її шпигуни виявлялися причетними до низки корупційних скандалів: великих і малих, — а також вбивств і незаконного продажу зброї. Західні чиновники кажуть, що СБУ досі тісно сплетена як з українськими могутніми олігархами, так і з політичним класом.

Зеленський здобув перемогу на виборах на тлі обіцянок покінчити з корупційною культурою в Україні. Багато політичних оглядачів бачать реструктуризацію служби безпеки як важливе випробування як його бажання, так і здатності втілити її. Крім того, це та проблема, яка може визначити успіх Зеленського у наближенні своєї країни до Заходу.

Читайте такожNew York Times: Нова влада в Україні зіштовхнеться зі старими завищеними очікуваннями

Роками ЄС і США підштовхували владу України взятися за проблеми в СБУ. Зокрема, ця тема грала центральну роль у дорадчій місії ЄС з дня її запуску на українській території у 2014 році. Однак, все це не спрацювало.

«Ми ніколи не отримували належної відповіді від політичних еліт. СБУ звітують перед однією людиною – президентом. І це робить систему дуже політизованою», - сказав виданню неназваний європейський дипломат.

«В перекладі» це означає, що попередник Зеленського особисто був зацікавлений в тому, щоб спецслужби лишалися задоволеними. Україна неодноразово переживала наслідки політичних повстань за останні майже 30 років. Але СБУ, в якій працює понад 30 тисяч людей по всій країні, весь цей час лишалася непроникною для реформ. І це має особливо незвичний вигляд, якщо пригадати, що корупція в службі стала всім відомою «таємницею».

«СБУ ніколи не чіпали. Це єдиний інститут, в якому не проводилося жодних реформ», - сказала голова «Центру протидії корупції» Олена Галушка.

Одна велика перешкода – це війна проти Росії, яка досі триває на сході України. Колишній президент Петро Порошенко обіцяв подолати корупцію в СБУ і реструктурувати службу, коли був обраний у 2014 році. Він навіть попросив НАТО і ЄС допомогти розробити план реформ для СБУ. Але війна з Росією змусила процес зупинитися.

Читайте такожУ НАБУ констатували значне покращення співпраці з СБУ

Критики Порошенка також підозрюють, що він не хотів відмовлятися від президентського контролю над могутньою службою, як того вимагали в НАТО і ЄС, особливо перед виборами. Якою б не була причина, СБУ продовжує вести свої справи так, як і раніше. Суть європейської й американської критики на адресу української спецслужби полягає в тому, що сама її структура дозволяє корупції процвітати.

На додачу до класичних функцій контррозвідки й збору розвідувальних даних СБУ також відповідальна за сфери, якими у більшості демократій входять в компетенцію правоохоронних органів. Зокрема, йдеться про розслідування корупційних справ, економічних злочинів, а також про боротьбу з організованою злочинністю. Служба також має ексклюзивне право встановлювати прослуховування.

Широкий мандат СБУ робить її найбільшою в Європі службою безпеки. На неї працює 33 тисячі співробітників. Тож вона у вісім разів більша, ніж служба внутрішньої безпеки MI5 у Великій Британії.

«Це служба, яка навіть близько не відповідає західним стандартам», - сказав Politico неназваний європейський дипломат.

Українські журналісти тим часом продовжують регулярно викривати докази розгулу корупції в СБУ. Офіцерів служби, чия зарплата складає приблизно 300-500 доларів на місяць, фотографують у дорогих автомобілях. Один високопоставлений чиновник СБУ, як виявилося, живе у квартирі, вартістю три мільйони доларів. Ця нерухомість була зареєстрована на його родича, який живе в селі.

Читайте такожСБУ має боротися зі шпигунами і диверсантами, а не займатися бізнесом - Зеленський

Українські антикорупційні активісти й західні дипломати кажуть, що підрозділ СБУ, який займається боротьбою з економічними злочинами, часто «трусить» місцевий бізнес.

«Бізнес дуже страждає від корупції», - сказав чиновник ЄС, додавши, що ці занепокоєння відлякують іноземних інвесторів, що сповільнює розвиток економіки України.

Українські чиновники наполягають, що почули цей сигнал і готові реструктурувати СБУ навіть попри великий опір.

«Ми погоджуємося, що Службу безпеки потрібно реформувати», - сказала заступник міністра внутрішніх справ Тетяна Ковальчук нещодавно.

Українські антикорупційні активісти кажуть, що якщо ця реформа не почнеться найближчим часом, тоді дуже вірогідно, що її ніколи не буде.