Гройсман заявив, що не заважатиме Зеленському звільняти Кличка / фото УНІАН

Кабінет міністрів на найближчому засіданні розгляне питання щодо погодження подання на звільнення Віталія Кличка з посади голови Київської міської державної адміністрації.

Про це прем'єр-міністр України Володимир Гройсман повідомив в ефірі Радіо НВ.

"Відповідно до Конституції, всі голови обласних держадміністрацій складають свої повноваження перед новообраним президентом України. Історія проходить абсолютно логічно... Так чи інакше, він складає свої повноваження, а далі питання призначення - призначить президент Кличка чи не призначить. Я не можу сказати, я на цю тему з президентом не говорив", - заявив прем'єр.

Відео дня

За словами Гройсмана, питання щодо звільнення Кличка буде винесене на найближче засідання уряду для розгляду.

"Це повноваження президента. Я не заважав попередньому президенту призначати голів адміністрацій і не буду заважати президенту чинному", - запевнив він.

Читайте такожБогдан попросив Кабмін зайнятися питанням звільнення Кличка з посади голови КМДА

Як повідомляв УНІАН, керівник Офісу президента України Андрій Богдан розраховує, що Кабінет міністрів незабаром розгляне питання звільнення Кличка з посади голови КМДА.

Богдан направив уряду листа, в якому нагадав про необхідність внесення подання про звільнення голови КМДА Кличка.

"Відповідно до закону "Про місцеві державні адміністрації", керівники місцевих державних адміністрацій призначаються президентом України за поданням прем'єр-міністра на строк повноважень президента", - наголосив заступник глави Офісу президента Руслан Рябошапка.

Він нагадав, що Кличка було призначено на посаду голови Київської міськдержадміністрації тодішнім президентом Петром Порошенком у червні 2014 року.

"Відповідно, прем'єр-міністр повинен виконати вимогу закону і внести подання про звільнення голови Київської міської державної адміністрації", - підкреслив Рябошапка.

При цьому він зауважив, що Гройсман вніс подання про звільнення всіх голів місцевих адміністрацій, крім голови КМДА.

За словами Рябошапки, прем'єр має подати відповідне подання президенту. Рябошапка сподівається, що це питання буде розглянуто на найближчому засіданні Кабінету міністрів.

Водночас він закликав не політизувати питання звільнення голови КМДА.

Київський міський голова Кличко вважає антиконституційними дії з позбавлення його повноважень голови Київської міської державної адміністрації.

Довідка УНІАН. Конституційний суд України у 2003 році визначив, що Київську міську державну адміністрацію має очолювати лише особа, обрана на посаду Київського міського голови.

25 червня 2014 року Порошенко підписав указ про призначення мера Києва Кличка головою КМДА. Кличко заявив, що підписання цього указу повертає справжнє самоврядування у столицю.